En fransk affär

Text:

I det nummer av Fokus som kommer ut imorgon fredag kan man bland annat läsa om de vilda spekulationerna kring det franska presidentparets äktenskapslycka.


När tidningen gick i tryck hade ännu ingen skilsmässa tillkännagivits, men i dag har paret meddelat att de går skilda vägar. Nicolas Sarkozy blir därmed den första sittande franska presidenten någonsin som tar ut skilsmässa.

Här är texten som kommer i tidningen imorn:

Rykten om att Nicolas Sarkozy och hans fru Cécilia ska gå skilda vägar har cirkulerat ett tag.
Att Frankrikes första dam inte gjort ett officiellt framträdande sedan den 14 juli, hållit sig undan från statsbesök och under parets sommarvistelse i USA tackat nej till en mysig parmiddag med äkta makarna Bush, har satt i gång rykten om att allt inte står rätt till med den äktenskapliga lyckan i Elyséepalatset.

I måndags hade presidenten kallat till presskonferens. Franska medier var till sig i trasorna. Nu skulle det hända: den första sittande statschefen i landets långa och stolta historia skulle ta ut skilsmässa. Men ack vad de bedrog sig. Pressen rapporterade slokörat att inget besked getts, men repade sig snart och gav sig in i nya, vildsinta spekulationer – inte om skilsmässan skulle komma att tillkännages, utan hur. Genom talespersonen? En kommuniké? Ett uttalande från presidenten själv? Eller kanske genom att Cécilia Sarkozy talar ut i en öppenhjärtig intervju i ett glossigt magasin? Tidningen Le Point nämner också en svensk reporters insats på presskonferensen. Denne försökte genom en journalistisk fint få presidententouraget att lossa tungans band. »När den svenske statsministern Göran Persson meddelade att han och hans fru skulle skiljas så var det ingen, annat än möjligtvis de närmast inblandade, som reagerade nämnvärt«, försökte svensken.

Men Sarkozy gick inte i fällan. Att presidenter är otrogna rycker fransmännen mest på axlarna åt. Men att en katolsk president skulle ta ut skilsmässa, det är en gräns som ännu inte passerats.