Den nya moralen

Text: Torbjörn Nilsson

Bild: Henrik Montgomery/Scanpix

Statsministern försökte tala lugnt i tv-rutan. Kamerablixtarna rasslade. Riket stod på spel. Statsministern lovade bättring.

– Vi har mer att göra inom moderaterna när det gäller synen på skatteregler, sa han.

Det lät som vanligt. Det var ett förändringsarbete. De nya moderaterna ska inte bara ha ny retorik och politik. De ska ha ny moral också.

Inte så konstigt, kanske. I vårt land är dubbelmoral det allvarligaste etiska brott en politiker kan begå. Och hur den bedöms varierar efter politisk färg.

– Jag tror att partitillhörighet är avgörande när man diskuterar politikers moral, säger statsvetarprofessorn Peter Esaiasson i Göteborg.

Socialdemokrater som anser att det är sexigt att betala skatt har ett starkare krav på sig att också göra det. Moderater har förut inte behövt skämmas lika mycket om de struntat i systemet. De har ju samtidigt kritiserat skattetrycket, tv-licensen och staten politiskt.

Men nu har partiet förändrat retorik och politik, utan att hänga med i privatmoral. 10 av 15 moderata statssekreterare har betalat svart för arbetskraft, avslöjade TT i tisdags.

Fredrik Reinfeldt, som på partistämman nyss predikade fortsatt förändring, står med byxorna nere. När städerskan ska betalas beter sig många nya moderater fortfarande som gamla.

Det kan vara som etikprofessorn i Linköping Göran Collste säger. Att människors moral sitter så djupt att den tar lång tid att ändra.

Det kan också vara som filosofiprofessorn i Stockholm Torbjörn Tännsjö säger. Att det inte finns några moraliskt perfekta människor.

Men det förklarar inte krigsrubrikerna när Ulrica Schenström föll. Eller statsministerns besvärade uppsyn i tv.

Hundögonen tittade ner. Det lät som om han biktade sig.

Vanligt folk kräver att politiker ska ha högre moral än vanligt folk. 73 procent svarade ja när Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, FSI, i somras frågade 1 000 väljare om makthavare bör ha högre moral än privatpersoner. Bara 17 procent nej.

Forskarna brukar prata om två sorters syn på moral. Dygdetikerna anser att man inte kan säga att ett visst agerande alltid är fel. Pliktetikerna menar tvärtom att det finns en absolut moral. Mediernas bevakning av det moderata regelfusket har klingat av det senare.

Amerikanska statsvetare säger att det finns tre moraliskt känsliga områden för politiker: sex, pengar och makt. Men sexmoral blir sällan skandal i Sverige.

– Tittar man tillbaka är det pengar och maktmissbruk som upprör svenskarna. Vi kräver en hög skattemoral, säger Peter Esaiasson.

Men något är på väg att hända. När Dagens Industri nyligen gjorde en kartläggning över de nya moralkoder som företag har att rätta sig efter hamnade miljö, uppförande på internet, genetik och djuretik högt.

– Vi har fått nya teman. Företagsledare upplever att deras privatmoral blir påpassad på ett nytt sätt, till exempel om de kör miljöbil eller inte, säger Hans De Geer, professor i företagsetik.

Samma trend syns i politiken. Journalister kräver med självklarhet att få veta om en makthavare knarkat, utövar manliga härskartekniker eller flyger i onödan.

Men samtidigt: moderaterna dalar ännu inte i opinionen. Det vanliga folk som kräver högre makthavarmoral av makthavarna tycks kunna göra skillnad på en politikers privatmoral och på besluten som den politikern fattar.

– Politiska motståndare och journalister drev på Lewinsky-affären. Men folk gav Bill Clinton fortfarande högt betyg i förmågan att utföra sitt jobb, säger Peter Esaiasson.

Bevakningen som ledde till Ulrica Schenströms avgång handlade först om att hon varit berusad offentligt och pussat en reporter.

Den politiska oppositionen väckte frågan om Schenström haft krisjour. Journalisterna var nöjda med det pikanta. Pussen och krogbesöket var skandal nog.

Vi har kanske inte importerat hela den anglosaxiska moralsynen, men åtminstone delar av den.

När Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin i veckan listade tolv moraliska principer för makthavare hade en ny regel smugit sig in bland kraven på ekonomisk hederlighet. »Var inte berusad offentligt«, skrev Mellin.

Och Fredrik Reinfeldt hänvisade direkt till krogkvitton när han förklarade Schenströms avgång. Ett visst antal glas vin är numer politiskt skandalmaterial.

– Vi har en ny form av krav på makthavare i dag. Det är flera rörelser som gör den privata sfären mindre. Minskade ideologiska skillnader, minskade resurser bland medierna och hela intimiseringen av privatlivet, säger Bengt Johansson, docent i journalistik i Göteborg.

Nästa steg efter alkoholmoralen kan bli sexmoralen. En sexuell underton förenar Ulrica Schenströms och Lars Danielssons mediala golgata. I Danielssons fall ryktena att han skulle ha tillbringat annandagen med en älskarinna, i Schenströms fall själva pussen.

Ännu skriver inte svenska medier om otrohet, eller gör sex till skäl för avgång. Men det är ett stegvis närmande.

Teologerna kallar det religionens återkomst. Efter kyrkans sexmoral kommer mediernas. Och statsministerns enda sätt att få förlåtelse blir att sätta sig i det nya biktbåset på bästa sändningstid.

I veckan skrev alla stora tidningar om att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin skiljer sig. Det ansågs inte vara en skandal. Men en nyhet som stod på egna ben. Utan politisk koppling.

skandal1.jpg