Nätet ger säkrare sex

Text: Ana Udovic

Hon är 18 år och naken. Med ena handen håller hon för sitt kön. I den andra håller hon mobilkameran, som hon också fotar med. Bildtexten lyder »Jag är en lesbisk tjej som gillar andra tjejer i min ålder. Så att, killar: Se men inte röra! :P«

På samma sajt har en 19-årig kille från Halmstad zoomat in sin resta lem. Texten lyder »snäll och vrålkåt – gillar allt utom homosex«.

I förra numret av Fokus skrev vi om ungas förändrade sexvanor, att de som föddes på 1980-talet och första halvan av 1990-talet har fler partners och mer avancerat sex jämfört med generationerna före. En stor del i förändringarna beror på bättre preventivmedel och ökad jämställdhet, men en skillnad ligger också i våra nya möjligheter till kommunikation.

– Internet har medfört ett antal fundamentala förändringar när det gäller mänskliga kärleksrelationer och sexuella relationer.

Jag tycker att vi kan prata om en sexuell revolution, säger Sven-Axel Månsson, som är professor i socialt arbete vid Malmö högskola och forskar i sexualitet.

Han ser framför allt en stor förändring för kvinnor. På nätet behöver kvinnor inte vara rädda för övergrepp och dåligt rykte när de signalerar sitt intresse för sex.

– Kvinnor har tillgodogjort sig språket och sexualiteten som förut var förbehållen män. De tar ut svängarna mer, vågar vara explicita och tala om att de till exempel söker efter den perfekta kroppen, säger Sven-Axel Månsson.

Många gör upp ett slags kontrakt i förväg, såväl i homo- som heterosexuella relationer; »när vi ses första gången vill jag inte ha sex«. Passar det inte eller om svaret blir fel, är det bara att trycka delete eller logga ut. Pessimisterna ser det som att kärlek och sex blivit ännu en konsumtionsvara bland andra. Men så enkelt är det inte.

– Parallellt med den ickeförpliktigande relationen, ser vi en konservativ tendens i samhället, med bröllopets återuppståndelse. Folk verkar vilja satsa på det långvariga, säger Sven-Axel Månsson.

I en studie som gjordes på en ungdomsmottagning visade det sig att en tredjedel av ungdomarna hade erfarenhet av att visa upp sig framför en webcam. Det finns ett intresse att exponera sig sexuellt, att visa upp sig. Dagens ungdomskultur är kroppsfixerad. De har också många idoler som nått toppen via gränslandet till pornografin. Normen blir »det är inte så farligt«.

Och i det korta perspektivet är det givande, du kan få positiva reaktioner, men också rangordnas, poängsättas, det blir som en tävling. Eller så är pojkvännen stolt och vill lägga ut bilder på tjejen för att se vilka reaktionerna blir.

För det stora flertalet är inte syftet att tjäna pengar på att lägga ut bilderna, det handlar i första hand om att få bekräftelse.

Däremot kan de exporteras av andra, till kommersiella porrsajter, så de hamnar i sammanhang som personen som lagt ut bilden inte alls hade tänkt sig.

De unga som har en trygg tillvaro, bra kontakt med sina kompisar och föräldrar, kanske exponerar sig som en rolig engångsgrej, och lär sig hur de ska navigera för att slippa den oönskade nätporren eller hur de ska säga nej till personer som går över gränsen (som nätpedofiler, exempelvis). Värre är det för dem som mår dåligt, har negativa erfarenheter och kanske saknar någon att prata med.

– Internet är inte problemet i sig. Men i familjer där ingen orkar eller har tid att bry sig om vad ungdomarna gör, ja, då blir det en annan historia, säger Sven-Axel Månsson.

Med internet kom den lättillgängliga porren. 70 procent av svenska ungdomar över 15 år har någon gång, avsiktligt eller oavsiktligt, besökt porrsajter. Killarna ser mer porr än tjejerna; i en studie i årskurs tre på gymnasiet svarade 74 procent av tjejerna och 94 procent av pojkarna att de sett porrfilm. De vill inte gärna hålla med om att porren påverkar deras eget sexliv, ändå visar undersökningar att de som inte sett porr är mer ovana vid oral- och analsex.

– De flesta unga anser att porren påverkar sexualiteten, fast inte deras egen. Vår studie visar att tjejerna blir mer osäkra av porr än killarna. Men ungdomarna har överlag en kritisk, reflekterande syn och sväljer inte allt med hull och hår, säger Charlotta Löfgren-Mårtenson, universitetslektor i hälsa och samhälle på Malmö högskola.

Trots det ökade intresset för porr verkar inte själva porrfilmen ha utvecklats mycket sedan 1980-talet. Det är fortfarande en manlig affär.

– Det finns exempel på motsatsen, som mindre sajter med feministisk porr. Men i huvudsak är det den kåta manliga blicken porrfilmerna görs för, säger Sven-Axel Månsson.

Läs Ana Udovic stora reportage om den sexuella revolutionen.