Sverige enligt sökorden

Text:

Det är listsäsong i Fokus. Senast integrationsrankningen, och snart kommer vi få veta var det är bäst att bo. Normerade relativa tal i alla ära. Men ibland är less trots allt more, så jag tänkte presentera min egen termometer i samhällskroppen, baserad på analysverktyget Google trends. Verktyget mäter hur många som sökt på ett ord, och segmenterar det mot område. Häng på en resa genom sökordens Sverige.Systembolaget - trend

Tre gånger om året ökar Svenskens intresse för alkohol markant. Valborg, midsommar och nyår. Den norra delen av landet är helt tippat gladast i glaset:

systembolaget-rank.png

Vad gäller droger är dock Kalmar av någon anledning i överlägsen tätposition.

droger.png

Andra får orda om orsakerna. Men intresset för arbetsförmedlingen har helt klart minskat de senaste åren.

arbetsformedlingen-trend.png

Intresset för bidrag har nästan halverats under den borgerliga regeringstiden, men man har anledning att ifrågasätta småföretagarpolitiken. Det ser ut som att samma personer som undersöker möjligheterna att starta eget kommer tillbaka två månader senare i jakt på någon sorts bidrag. Värt att notera är att massmedierna skriver brutalt mycket mer om bidrag än om egenföretagande trots att människors intresse verkar vara exakt lika stort för båda sakerna.

bidrag-eget.png

Vad händer med Sundsvall? De toppar listan över både arbetsförmedlingen (över) och bidrag (under).

arbetsformedling.png

bidrag.png

Och placerar sig dessutom i täten på självmordslistan.

sjalvmord.png

Sahlins snack om satsningar på utbildning tycks inte ha opinionstrenden på sin sida. Men massmedierna verkar vara med på tåget i alla fall.

universitet.png

Städer med många studenter verkar för övrigt noja mest över hiv (blått) och aids (rött). Förutom i sydafrikanska enklaven Halmstad där sambandet dem emellan inte riktigt tycks ha gått igenom.

hiv-aids.png

Och slutligen: Grattis Uddevalla, till utmärkelsen Sveriges mest porrsurfande stad! Om jag har tid ska jag göra en medalj i illustrator som ni kan sätta i era mejlsignaturer.

porr.png

Svensken onanerar tydligen i samband med fotbollshändelser. Som mest under vm 2006. But why?

fotboll-porr.png