De dyraste konstnärerna

Text: Judith Benhamou-Huet

Bild: Stephane De Sakutin/Scanpix

1. Jeff Koons

Född 1955. Bor i New York.

Dyraste konstverk: 14,5 miljoner euro.

I höstas ställde han ut sina verk på slottet i Versailles. Att samla på Koons konst har blivit ett måste för de mest kapitalstarka bland världens samlare. Inte minst konstsamlare från de forna öststaterna har på senare tid investerat i Jeff Koons. Den ukrainske gasmiljardären Viktor Pinchuk handlade inom bara några timmar två stycken Koonskonstverk för 33,5 miljoner dollar. Värt att notera är att Jeff Koons inte är särskilt produktiv, vilket gör att priset på hans verk inte påverkas särskilt mycket i kristider.

2. Damien Hirst

Född 1965. Bor i London.

Dyraste konstverk: 14,5 miljoner euro.

Det var länge sedan Hirst hade någon större utställning på ett konstmuseum – viktigare för honom är att kontrollera sin karriär och att sälja dyrt. Med åren har han blivit expert på att forma konstmarknaden till sin fördel. Den mycket framgångsrika auktionen i september i fjol på auktionshuset Sotheby’s är det senaste exemplet: 140 miljoner euro blev den totala slutsumman.

3. Jean-Michel Basquiat

Död 1988, vid 27 års ålder. Bodde i New York.

Dyraste konstverk: 9,6 miljoner euro.

En av den samtida konstens mytiska personer, dessutom död i unga år. Basquiat började som graffitikonstnär och skapade så småningom en helt unik stil, en expressionistisk syntes mellan ord och bild. De verk som säljs till högst priser är koncentrerade till åren 1981 och 1982.

4. Takashi Murakami

Född 1962. Bor i Tokyo och New York.

Dyraste konstverk: 8,7 miljoner euro.

Lika medievänlig som offensiv. Murakami är en av de stjärnor som inte tvekar att låna ut sitt namn till ett lyxmärke. Men samtidigt som han samarbetat med multinationella jättar har han lyckats förnya sig kreativt.

5. Peter Doig

Född 1959. Bor i Trinidad.

Dyraste konstverk: 7,7 miljoner euro.

Den hyllade och bästsäljande skotten som under lång tid var galleristen och reklammannen Charles Saatchis favorit. Har nyligen haft stora utställningar i både London och Paris. Rekordpriset 7,7 miljoner euro var frukten av en kamp mellan två av konstvärldens absoluta supersamlare.

6. Cai Guo-Qiang

Född 1957. Bor i New York.

Dyraste konstverk: 5,7 miljoner euro.

Guggenheim i New York upplät hela sin yta åt denne konstnär vid en stor utställning våren 2008. Han är den mest amerikanske av de stora kinesiska konstnärerna och leker ofta med det spektakulära och svulstiga.

7. Zeng Fanzhi

Född 1964. Bor i Beijing.

Dyraste konstverk: 5,4 miljoner euro.

Mest känd för sina serier med masker. Hänger på Saatchi Gallery i London. Att de mest kända kinesiska konstnärerna säljer så dyrt beror främst på stödet och nyfikenheten hos västerländska konstsamlare som fascineras av den moderna kinesiska konsten.

8. Richard Prince

Född 1949. Bor i New York.

Dyraste konstverk: 4,7 miljoner euro.

Sedan 1980-talet har Richard Prince förvandlat bilder som är representativa för mediesamhället till konstverk. Hans stora återkomst på konstmarknaden kom 2004.

9. Liu Xiaodong

Född 1963. Bor i Beijing.

Dyraste konstverk: 4,6 miljoner euro.

Skildrar i sina målningar den kinesiska samtiden och har studerat konst i Madrid.

10. Yue Minjun

Född 1962. Bor i Beijing.

Dyraste konstverk: 3,9 miljoner euro.

Mest känd för sina oljemålningar föreställande honom själv med ett fastfruset leende på läpparna. Den dyraste tavlan han sålt skildrar massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Fotnot: Rankningen är baserad på företaget Artprices databas.

Samlarna köper ungt

De senaste åren har det regnat pengar över en handfull unga samtidskonstnärer. Förklaringen är bland annat att en ny generation av pengastinna privatpersoner har upptäckt att konstsamlande kan bli inträdesbiljetten till en exklusiv värld. För att bli inbjuden till de mest prestigefyllda sammankomsterna från Miami till Moskva kan de rätta konstverken öppna dörren.

De nya konstsamlarna kommer från finansvärlden, it-sektorn och oljeindustrin. De har, i alla fall innan finanskrisen slog till, haft högvis med pengar att spendera. Samlarna kommer från världens alla hörn, fler och fler av dem från länder som Indien, Ryssland, Ukraina, Brasilien, Kina och Mellanöstern.

Och de unga samtidskonstnärerna som de senaste åren sålt för rekordsummor vet precis hur de ska göra för att marknadsföra sig. Jeff Koons har exempelvis 120 anställda, och Takashi Murakami har en studio i New York och en i Tokyo, för att bäst kunna tillgodose marknadens behov.

De senaste 18 åren har priset på verk av konstnärer under 50 år stigit med 250 procent, enligt företaget Artprice, vars databas också ligger till grund för den här rankningen.

Den globala finanskrisens effekter på konstmarknaden har ännu inte slagit igenom fullt ut. Men bedömare inom New Yorks konstelit tvekar inte att jämföra läget med den totala nedgång som skedde efter den 11 september 2001. Konstsäljarna har märkt en klar avmattning när de tidigare så ivriga köparna nu håller hårdare i plånboken.

De tio konstnärerna som producerat de dyraste konstverken lär det dock knappast gå någon nöd på.

Översättning och bearbetning: Anna Ritter