Valet som Gud glömde

Text:

Det funderades, mobiliserades och spenderades. Allt för att få de 5,7 miljoner röstberättigade att masa sig till valurnorna. En helt ny böneblogg, som enligt Svenska kyrkan är unik i världen, lanserades. Vem som helst kan gå in på hemsidan och skriva en bön till Gud. Drygt 12 000 böner om stort och smått finns i dag att läsa.

Samtidigt, i en kyrka nära dig, pågår olika evenemang för att locka nya skaror till trons högborgar. Det är dans, tai-chi, rockgudstjänster och kändispredikningar av Alex Schulman.

Men med ett valdeltagande på 11,8 procent står kyrkan nu inför ett vägval. En del företrädare pratar visserligen fortfarande om att »demokrati är häftigt« samtidigt som de gläds åt att valdeltagandet inte sjönk mer än 0,2 procent sedan sist.

Andra tycks ha insett att det inte är hållbart med ännu ett demokratiskt val som ingen bryr sig om. Bland åtgärderna som nämns är renodlade personval och att göra kyrkovalet mindre likt riksdagsvalet genom att avskaffa partipolitiken. Lennart Koskinen, biskop på Gotland, kan tänka sig att det nästa gång, om fyra år, ska gå att rösta på Internet.

Ännu har inga röster höjts för att skippa kyrkojippon och bönebloggar och införa röstplikt. Belgien, Australien och Luxemburg är exempel på länder som använder sig av obligatoriskt valdeltagande. Så hade också Luxemburg över 90 procents deltagande i sommarens EU-parlamentsval. En våt dröm för både Svenska kyrkan och svenska politiker.