»Jag är naiv och optimistisk«

Text: Calle Fleur

Bild: Tomas Oneborg/SCANPIX

När »Kultursamverkansutredningen« presenterades i måndags framstod Kulturrådet som den största vinnaren. Har ni firat?

– Inte ett dugg. Vi ser väldigt ödmjukt på den här frågan: det handlar inte om Kulturrådet, utan om hur vi tillsammans med regionerna ska kunna stärka den svenska kulturen.

Den nya utredningen pratar mycket om att kulturen ska regionaliseras. Vad innebär det i praktiken?

– Det innebär att Kulturrådet inte längre själva kan fördela den miljard som delas ut till kulturen. I stället ska pengarna fördelas i samverkan med lokala politiker. Jag tycker att det är en bra arbetsmetod.

Kritikerna talar om en ökad kommersialisering och »amatörisering« av kulturen. Leder inte det här bara till att man blandar in personer som inte har någon koll på kultur?

– Det är väl bra om man kan bredda diskussionen? Äh, det är inte ett problem så länge Kulturrådet är med i leken. Och så länge det finns smarta och intresserade lokalpolitiker.

Det har varit många turer i kulturpolitiken på sistone. Förra årets kulturutredning föreslog till och med att Kulturrådet skulle läggas ned. Nu har ni ett starkare mandat än någonsin. Vad är Kulturrådet egentligen?

– Statens kulturråd är en myndighet som ska säkra att den statliga kulturpolitiken är så väl utformad som möjligt. Kulturen ska kunna nås av så många som möjligt och det ska skapas ny, spännande konst. Dessutom är konst en fråga om yttrandefrihet. För Kulturrådets räkning kan det handla om att Sverige, i samarbete med regionerna, tar emot hotade så kallade fristadsförfattare från andra länder.

Det har varit mycket diskussioner om att konstnärslönerna ska tas bort. Hur ser du på det?

– Konstnärslönerna har varit viktiga för ett antal människor. För mig är det viktigaste att vi ger mer pengar till konstnärer. Konst skapas inte i en handvändning, det tar tid och därför har det varit ett bra system. Men om fler konstnärer kan få mer pengar är det ännu bättre.

Hur skulle det kunna gå till?

– Alla politiska partier i den här valrörelsen bör fundera noga på vad de gör för kulturen, och hur de ska öka pengarna som finns i systemet.

Kulturpolitiken debatteras jämt. Varför är det ett sådant getingbo?

– Förra årets kulturutredning satte ett stort fokus på kulturen. Men det handlar också om att det finns så himla lite pengar i kulturen. Få saker kan skapa sådana upplevelser och har sådan betydelse. Fler departement borde skänka pengar till kulturen, som man har gjort i Norge. Statskassan måste omfördelas!

Vilket politiskt parti bryr sig mest om kulturen?

– Efter att ha träffat politiker på nationell nivå skulle jag nog säga att alla tycker att kulturen är viktig. Jag vill inte peka ut något särskilt parti – det är inte så konstigt kanske – men jag hoppas att deras framtida agerande kommer att leva upp till det de lovar just nu.

Hur stor valfråga kommer kulturen bli i höst?

– Jag är optimistisk och naiv, men jag hoppas att kulturen kommer att fortsätta att diskuteras även senare under valrörelsen, när det mesta börjar handla om plånboksfrågor. Kultur är ju en fråga om civilisation och demokrati.

Den nya utredningen använder ordet »koffert« för att beskriva  det ökade regionala självstyret över kulturen. Förra årets kulturutredning använde ordet »portfölj«. Vilket gillar du själv bäst?

– Ja … En koffert är ju större. Och den saknar fack!