Där gräset inte gror

Text: Staffan Heimerson, Johannesburg

Bild: Scanpix

Nelspruit, en stad med 230 000  invånare, 45 mil öster om Johannesburg, ligger på tröskeln till Kruger National Park. Ta er upp på läktaren i den nybyggda Mbombelastadion, där fotbolls-VM-matchen Honduras–Chile ska spelas den 16 juni.

Titta ner på fotbollsplanen. Brun. Torr och stel lera. Inte ett grässtrå. Mbombelastadions brist på gräs – den har såtts två gånger men fröna slår inte rot i leran, ett nytt försök görs nu med en norsk grässort – är den hittills mest generande detaljen i Sydafrikas förberedelser inför fotbollsfesten i juni och juli.

Det är inte den enda. Biljettförsäljningen har av Fifa skötts i förvirrade former. En fjärdedel av de cirka 4,5 miljoner biljetterna till de 64 matcherna på tio spelplatser i nio städer är osålda. Hemma­publiken har bara köpt 900 000 biljetter.

Nu är det realisation. Biljetter som säljs i paket om tre har hittills betingat 840 kronor. De kostar nu 140. De som köpt i tid är ursinniga och känner sig lurade över att ha betalat ett överpris. Arrangörerna har lovat sig själva att det inte ska finnas en enda tom plats på någon enda match. Därför kommer biljetterna att sjunka ytterligare i pris, i en del fall rent av att skänkas bort.

Det finns skäl till köpmotståndet. Utomlands har biljetterna sålts i paket med flyg och hotell. De annars i Sydafrika billiga hotellen har velat ta chansen att tjäna en slant och höjt sina priser rejält. Flybolagen har inte medverkat till några paketlösningar. Det har – speciellt i sviterna från finanskrisen – helt enkelt blivit för dyrt att resa till fotbolls-VM. Från Sverige väntas max 5 000 fotbollsturister. Hotellen är i fotbollsstäderna inte fullbokade i juni–juli, som de borde ha varit. Krugers National Park, ett berömt safarimål, klagar också på usla bokningssiffror. Turistministern van Schalkwyk vädjar nu till branschen att inte göra ont värre genom att höja rumspriserna.

Inom Sydafrika är intresset ljumt av två skäl: Dels det självklara, för dyra biljetter. En svart invånare som vill se sitt eget landslag (med smeknamnet Bafana Bafana) på den nybyggda Soccer City spela öppningsmatchen mot Mexiko måste offra en halv månadslön. Dels har landet dessutom ingen stark fotbollstradition. Den vita minoriteten har cricket och rugby som favoritsporter. Den svarta majoriteten slavade och var fattig. Bara i Soweto, med två lokala fotbollslag, finns en viss lidelse. För att öka entusiasmen publicerade en lokaltidning en lista med råd till landets potentiella fotbollsfans: 1) Lär er reglerna. 2) Lär er namnet på minst en hemmaspelare. 3) Lär er också namnet på en utländsk gästande spelare.

Säkerheten – eller bristen på sådan – har varit det kanske viktigaste hindret för att göra VM till den turistmagnet landet hade hoppats på.  Rädslan är inte obefogad. Mord är proportionerligt 39 gånger vanligare i Sydafrika än i Västeuropa.

Till detta kommer att världsevenemang alltid hamnar i riskzonen för attacker från terrorister. Publiciteten för en terrororganisation blir stor (minns OS München 1972), propagandaeffekterna väldiga.

Sydafrika följer nu en lathund från amerikanska CIA för hur luftrummet kring VM-arenorna bevakas. En radie om 92 km från stadion är en kontrollerad zon. Totalt flygförbud råder åtta kilometer från stadion. »Vi vidtar alla nödvändiga åtgärder för att se att vi blir åtlydda«, säger brigadgeneral Leslie Lombard.

Den svenska Saabbyggda Jas 39 Gripen får en huvudroll. Planet såldes för tio år sedan till sydafrikanska krigsmakten, som nu har fem plan i flygbart skick. Gripen kommer att finnas start- och anfallsklar på flygplatser nära arenorna.

– Säkerheten ligger i händerna på regeringen. Vi har fått adekvata garantier för att det förebretts väl, säger Fifabossen Sepp Blatter.

Fotbollsturism genererar också ökad sexuell aktivitet. En Johannesburgtidning hävdar att 40 000 prostituerade i Sydafrikas grannländer styr kosan mot VM-städerna. Uppgiften är inte orimlig; världen minns de mobila bordellerna vid VM i Tyskland för fyra år sedan. Samtidigt är  också detta en risk, Sydafrika har enligt FN 5,7 miljoner hiv-smittade och aidsoffer.

Fifa och Sydafrikas regering går på samma linje när de pressas: »Skulle fotbolls-VM starta i morgon är vi inte redo. Men vi kommer att bli det.« Vägar ska breddas, snabbtåget från flygplatsen invigas, busslinjer trimmas, gångbroar färdigställas, byggkranar forslas bort.

Men huvudarenan, Soccer City i de svartas kåkstad Soweto med 2,7 miljoner invånare (varav hälften är arbetslösa), är klar för spel. Arenan med plats för 96 000 är en arkitektonisk ikon i stil med Sidneys operahus och Eiffeltoret: den är kopparglänsande och har hämtat formen från kalebass, en traditionell afrikansk skål. Torsdagen den 10 juni är det avspark.