Glöm sista minuten

Text:

Med varje sommarregn som fallit mot det svenska territorialområdet har trycket på reslusten stigit. Till höstlov, jul eller nyår måste resan planeras. Nu. Men när är det billigast att boka?

Teorierna för att få träff på bästa pris är många men för ett par år sedan publicerades en vetenskaplig artikel där ekonomen Makoto Watanabe spikade den lämpliga tidpunkten till åtta veckor enligt ekvationen ∏A = gUG + min(k-g, (1-g)(1-r)). Hypotesen är att konsumenten, för att ta risken att faktiskt köpa en biljett så pass långt i förväg, bör lockas av ett lägre pris än om vederbörande kan vänta in i det sista.

För välplanerade svenskar tycks emellertid åtta veckor vara i underkant. Tänk hellre åtta månader.

Charterbolagen är mest extrema. Visserligen finns möjligheten till ett klipp när resedatumet närmar sig men den generella regeln är att ju tidigare man bokar, desto större är möjligheten till ett bra pris. Under början av året säljer man de allra flesta resorna och januari tronar som största säljmånad. Då är utbudet stort och då finns också breda kampanjer. Därefter kan charterpriserna stiga eller sjunka beroende på efterfrågan. En dålig sommar ökar till exempel efterfrågan och vice versa – och även där kommer utslaget i allmänhet tidigt.

– Om det regnar i nubben på midsommar blir det anstormning hos oss – och då stiger priserna, säger Maria Malmros vid Fritidsresor.

Vid SAS är inte mönstret lika säsongsbundet men den gyllene regeln är densamma: ju tidigare, desto billigare. 361 dagar före resan släpps biljetterna. Därefter har bolaget avancerade statistiska system som följer försäljningen noga och bevakar efterfrågan för att möta med höjda eller sänkta priser – vanligen går priserna upp ju närmare resan ligger.

Så får du den billigaste biljetten 

1.Boka tidigt – ju tidigare desto säkrare att priset är lågt.

2.Res när andra inte reser – undvik skollov, men även weekendresenärernas
torsdag och söndag.

3.Köp vid kampanj – oavsett hur långt innan du bokar.