Sällan tredje gången gillt

Text:

Det blev en för svår uppgift att vinna ett tredje val i rad, sa norska Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg efter valförlusten i veckan. Inget om vad man misslyckats med, inget om att motståndarna var bättre i själva valkampanjandet. Bara konstaterandet att det är förbannat svårt att vinna tre gånger.

Självklart finns det ett engelskt uttryck för det här: »the seven year itch«. Efter två mandatperioder vill väljarna helt enkelt ha lite omväxling oavsett vem som sitter vid makten. Här hemma har Göran Persson fått erfara väljarnas klåda när hans regering röstades bort, trots att ekonomin ljusnade. Karin Eriksson analyserar vad som talar för att Fredrik Reinfeldt, med ett år kvar till valet, ska lyckas trotsa den här politikens naturlag. Opinionsundersökningarna visar hittills på att det kliar en hel del i den svenska väljaropinionen också, trots att landet rent ekonomiskt ligger i Europas toppskikt.

Det gör inte Spanien. Med en skyhög arbetslöshet och en kollapsad bostadsmarknad ser framtidsutsikterna allt annat än ljusa ut. Stora investeringar i infrastruktur nämns ofta som ett sätt att lyfta ett land och få fart på tillväxten. För Spanien är det knappast ett alternativ. Anna Körnung berättar historien om landets förödande ekonomiska optimism. Tydligheten understryks i Marc Femenias bildreportage där misslyckade miljardprojekt radas upp. Tomma hus, flygplatser utan flygplan, och motorvägar som slutar i tomma intet.

Maggie Strömberg letar svar på hur skjutningarna i Göteborg ska kunna stoppas. Anders Rönnmark berättar om hur hovet, lagom till firandet av kungens 40 år på tronen, hårdlanserar nästa generation. Nu ska Daniel bli hela folkets idrottsprins.

Missa inte heller Johannes Forssbergs uppgörelse med gruveuforin på Signerat, och Thomas Engströms motvilliga hyllning till »maffiabossen« Putin på Sista ordet.