Omöjligt nödvändigt uppdrag

Text:

När det här skrivs har det gått tre dygn sedan Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort i Syrien. Av vem, vart, varför? Oron växer för varje timma som de grundläggande frågorna förblir obesvarade. Magnus har tidigare skrivit för Fokus, framförallt från Frankrike.

Nyheten når oss samtidigt som vi lägger sista handen vid Ivar Anderséns och Christoffer Hjalmarssons reportage från just Syrien som vi publicerar i veckans tidning. Precis som Magnus och Niclas är de erfarna och noggranna utrikesjournalister som alltid tänker på säkerheten och minimerar risker. Innan de åkte förde vi flera samtal om resvägar, kontaktpersoner, försäkringar och satellittelefoner. Ursprungliga planer fick ritas om på grund av alltför stor osäkerhet.

Men hur mycket man än försöker skydda sig från faror är det bara att vara helt ärlig med att de som rapporterar från krigshärdar utsätter sig för risker. De gör det för att det är så oerhört viktigt att föra ut berättelserna och bilderna av kriget till omvärlden.

Reportrar utan gränser förklarade nyligen Syrien som världens farligaste land för journalister att arbeta i. Sedan konflikten startade har 110 journalister dödats. 60 är i regimens förvar eller kidnappade av islamistgrupper. Situationen har förvärrats snabbt de senaste månaderna. Tidigare har det främst varit regimen som stått för övergreppen. Nu har även vissa grupperingar inom oppositionen satt kidnappningar i system. Anledningen är att de som slåss mot Assads regim har svårt att hålla ordning på de olika fraktionerna.

Christoffer och Ivar har besökt Ras al-Ayn i den kurdiska delen av Syrien där milisen YPG slåss mot både Assads trupper och islamistiska al-Nusra som ingår i Fria syriska armén. Precis som Magnus och Niclas har de tagit vissa risker för att uppgiften är så viktig. Människor som drabbas av krig och övergrepp ska inte också behöva drabbas av omvärldens okunskap eller ointresse för deras situation.

Rapporten från Reportrar utan gränser som jag citerar här i texten heter "Journalism in Syria - Impossible job?"

Omöjligt. Men samtidigt helt nödvändigt.