Inte längre låtsaspengar

Text:

Bild: TT

När Fokus, som första svenska tidning, skrev om bitcoin sommaren 2011 hade piratpartigrundaren Rick Falkvinge just investerat alla sina besparingar i den virtuella valutan. Plus pengar han lånat ihop.

– Det var många som idiotförklarade mig då. Det gör de inte länge, säger han nu.

Sedan årsskiftet har värdet på bitcoin ökat med över 5 000 procent i förhållande till dollarn. Och pengar talar. Det som tidigare dömdes ut som låtsaspengar som mest dög åt narkotikahandel och penningtvätt behandlas i dag alltmer seriöst i ekonomipressen.

Den digitala valutan har blivit mer lättillgänglig, och man kan numera tala om en bitcoinbransch, med framväxande företag – varav flera svenska – som vill kapitalisera på utvecklingen.

– Tidigare var det mycket fokus på det tekniska. För att bitcoin ska bli mer mainstream så handlar det om tjänsterna runtomkring. Att man kan köpa saker som med vilken valuta som helst. Och nu börjar det faktiskt bli enklare. Det blir som en snöbollseffekt, fler och fler hakar på, säger David Hedqvist som driver sajten bitcoin.se.

Bara de senaste veckorna har det hänt saker. Världens första bitcoinbankomat har öppnat i Vancouver, där man kan sätta in kontanter och få bitcoin i mobilen. Stockholm ska snart få sin första automat. Ett universitet på Cypern har meddelat att de låter sina studenter betala terminsavgiften i bitcoins. Och från USA rapporteras om första fallet där en lösensumma betalats ut i bitcoin, sedan polisen i Massachusetts fått sina datorer kapade.

Myndigheterna har nu fått upp ögonen för fenomenet, och börjat klura på hur de ska förhålla sig till den digitala valutan.

I förra veckan hölls en utfrågning i den amerikanska senaten, där en representant för justitiedepartementet slog fast att bitcoin är ett »legalt bytesmedel«. Även centralbankschefen Ben Bernanke konstaterade i ett brev till senatorerna att virtuella valutor kan vara »lovande på lång sikt, speciellt om innovationerna skapar snabbare, säkrare och mer effektiva betalningssystem«.

Bitcoin kan snart få samma ok-stämpel från svenska myndigheter. Just nu, skriver Dagens Industri, pågår en tvist där Skatteverket vill momsbelägga handeln med bitcoin. Tvisten tvingar den juridiska apparaten att avgöra om bitcoin ska betraktas som ett »lagligt betalningsmedel« och därmed slippa momsbeskattning på växelavgifter.

Under tiden fortsätter bitcoin att öka i värde. Bakom den senaste månadens kraftiga uppgång står i huvudsak kinesiska placerare, som i bitcoin funnit ett sätt att runda landets hårda valutaregler. Spekulationerna har gjort att värdet pendlat som en jojo. Som mest har värdet på en bitcoin ökat från 500 dollar till 900 dollar under en och samma dag – bara för att falla tillbaka till 600 dollar dagen efter. I veckan låg värdet igen runt 900 dollar.

Det är sådana rörelser som får kritikerna att tala om en bubbelekonomi. Eller ännu värre ett pyramidspel, som faller ihop den dag nya personer inte luras in i spelet.

Rick Falkvinge ifrågasätter kritiken:

– De som pratar om att bitcoin är ett pyramidspel vet inte vad ett pyramidspel är. Det här är helt vanliga marknadsmekanismer.

Han har inga planer på att överge valutan, utan spår att bitcoin har minst två nollor kvar att växa.

– Det är ingen överdrift att säga att det är bättre att ha sina pengar i bitcoin än på ett bankkonto. Detta är i princip mitt pensionssparande, säger Falkvinge.

Fakta | Vad är bitcoin?

En digital valuta som bygger på fildelningsteknik och saknar en centralbank som kan styra mängden pengar och påverka värdet på dem.