Slutspurt för stjärnskottet

Text: Julia Mäkeläinen, Delhi

Aam Aadmi party jinda bad, jinda bad. Arvind Kejriwal jinda bad, jinda bad. Rakhi Birla jinda bad jinda bad. Länge leve Aam Admi Party. Länge leve Aam Aadmi Party, länge leve Arvind Kejriwal och länge leve Rakhi Birla.

Ropen ekar när ett femtiotal män i vita hattar vandrar längs trånga gränder i Kirari i nordvästra Delhi. Här bor främst migrantarbetare och det saknas vattenledningar och ordentliga toaletter, liksom det gör i hundratals inofficiella bostadsområden i Delhi. Den indiska huvudstaden växer i ett snabbt tempo, precis som landets befolkning. Därför har behovet av fler jobb och en stärkt ekonomi varit centralt i valrörelsen. Tillväxten är lägre än på flera år och det största oppositionspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) har gjort ekonomin till sin främsta valfråga.

– Vi har en fasansfull inflation och en ung befolkning som behöver sysselsättning. Det kan bara åtgärdas genom ett ordentligt styre, säger den framträdande BJP-politikern Vani Tripathi Tikoo.

Hon talar om tio år av korruptionsskandaler och en stat som svämmar över av byråkrati. Det gör också antikorruptionspartiet Aam Aadmi Party som växte fram ur den enorma folkrörelse mot korruption som aktivisten Anna Hazare drog igång för över tre år sedan.

– Det är vi unga som inte har vant oss vid korruption som måste städa i den korrupta politiken, säger Rakhi Birla, partiets nya stjärnskott.

Hon har precis fått en välsignelse i ett tempel och är klädd i vit mössa med texten »Jag är en vanlig man« på hindi. Det är den vanligaste sloganen för partiet som kallar sig för den vanliga mannens parti. Rakhi Birla är 27 år och var under en kort tid minister i Delhis delstatsregering och är som ung kvinna något av ett undantag i den indiska politiken. Den avgående premiärministern Manmohan Singh är 81 år gammal och endast 10,7 procent av ledamöterna i parlamentet är kvinnor. Jämställdhet och kvinnors säkerhet har också varit en stor valfråga. Diskussionen startade efter en brutal gängvåldtäkt på en buss i Delhi i december 2012. En 23-årig sjukgymnaststudent våldtogs och misshandlades av sex män och dumpades naken vid vägkanten. Massiva demonstrationer följde och ledde till att straffet för våldtäkt skärptes, till att nationella hjälplinjer öppnades och till att fler kvinnliga poliser utbildades.

– Hon var från den växande medelklassen i Delhi, var inte ute särskilt sent och bröt inte mot några oskrivna regler. Det gjorde att många kunde identifiera sig med henne, säger Maitrayee Chaudhuri, professor i sociologi och tidigare chef för genusforskningen vid Jawaharlal Nehru University.

De flesta partier tar upp jämställdhet i sitt manifest och står bakom ett förslag om att 33 procent av parlamentsplatserna ska gå till kvinnor, men hittills har inget skett.

– Politikerna fick kalla fötter och sa att kvotering bara gynnar en kvinnlig elit och att det finns andra grupper som diskrimineras utifrån till exempel kast eller klass, säger Maitrayee Chaudhuri.

Många av de studenter som protesterade för över ett år sedan är en del av Indiens unga befolkning där över hälften är under 24 år. Mycket tyder på att de över 150 miljoner förstagångsväljarna kommer att rösta för en förändring.

Hindunationalistiska BJP har lanserat sig som ett alternativ till det styrande Kongresspartiet, som varit inblandade i flera stora korruptionsskandaler. Deras premiärministerkandidat Narendra Modi är teförsäljaren som växte upp i en sexbarnsfamilj i delstaten Gujarat, där han för närvarande är chefsminister.

Där skedde också religiösa kravaller 2002, där minst tusen personer dog. Kravallerna föranleddes av att 59 hinduiska pilgrimer omkom i en tågbrand i en muslimsk stad, och Modi anklagas för att ha låtit bli att ingripa. Det finns därför en oro för att religiösa motsättningar ska bryta ut om han vinner valet, då BJP som parti har en stark hinduistisk agenda.

– Hindukortet används bara i valkampen, därefter får religionen mindre betydelse. Det är alltför många urbana väljare är ointresserade av en konflikt mellan hinduer och muslimer, säger Dipankar Gupta som är professor i statskunskap vid Shiv Nadar University i New Delhi.

Antikorruptionspartiet Aam Aadmi Party grundades för drygt ett år sedan och har ett starkt stöd bland den urbana medelklassen, precis som BJP, och de slåss därför delvis om samma väljare.

I Kirari har dagen har sedan länge övergått till kväll, men dörrknackningen fortsätter enligt ett fullspäckat schema. När klockan närmar sig midnatt är vi på väg till Rakhi Birlas hem som ligger i en smal gränd i nordvästra Delhi. Där väntar ett tiotal volontärer som kommer att arbeta fram på småtimmarna. Golvet är täckt av madrasser, papper och pärmar. På den klargröna väggen hänger bilder av avlidna släktingar och sanskritpoeten Valmiki. Rakhi Birla slumrar till, men tidigt nästa morgon börjar arbetet igen.

Fakta | Världens största val

• 814 miljoner indier är röstberättigade i valet som pågår mellan den 7 april och 12 maj. Valet gäller parlamentets viktigaste del, underhuset Lok Sabha. Valet i Indien sker i omgångar. Sista valdag är den 12 maj, då delstaten Utta Pradesh röstar.

• Valet är främst en kamp mellan Gandhi-klanens Kongressparti, som styrt Indien med undantag för 13 år sedan landets självständighet för 67 år sedan. Kongresspartiet har sin väljarbas i landets fattiga befolkning samt bland landets många muslimer, som fruktar hindunationalisterna i BJP. BJP vänder sig främst till städernas medelklass — en växande grupp i urbaniseringens Indien.

• Joker i leken är uppstickarpartiet Aam Aadami, »den vanlige mannens parti«, som leds av Arvind Kejriwal och lovar kamp mot den korruption som grasserar i landet.

Källa: TT