Vår beredskap är aldrig särskilt god

Text:

En av de största nedrustningarna genom tiderna gjordes mellan de båda världskrigen. Däremot hade försvaret återfått ansenlig slagkraft, lagom till freden. Jas-projektet drogs i gång när Sovjetunionen (visade det sig senare) redan var på fallrepet. När försvaret desperat letade efter en ny uppgift blev lösningen utlandsuppdrag. Lagom till att den omställningen blivit klar vaknade den ryska björnen, eller åtminstone rädslan för densamma.

Visst, det är lätt att vara efterklok och det är klurigt att förutse den geopolitiska utvecklingen. Men man kan åtminstone försöka. Eller så vill man inte det. För trots gedigna blocköverskridande försvarsberedningar med uppdrag att blicka långt in i framtiden så är ett valår alltid ett valår. Claes Lönegård berättar historien om hur Ukrainakrisen förde försvarsfrågan upp på partistrategernas bord och hur ubåtar och luftvärn blev till valfläsk.

Islamistiska Isis framfart i Irak har överraskat och upprört. Men egentligen borde offensiven inte vara så oväntad. Drömmen om en islamistisk stat, ett kalifat, är stark och måltavlorna är alltid länder med en svag centralmakt, skriver Jonas Elvander.

Börje Ekholm är vd för Wallenbergarnas maktbolag Investor. I lunchintervjun med Brita-Lena Ekström låter han dock lika mycket som en politiker. Höj lärarlönerna! Återinför fastighetsskatten! Det låter säkert tilltalande för många. Men det kan vara värt att påpeka att de ökade skatteintäkterna även skulle landa hos Investor, som kraftigt ökat sin närvaro i välfärdsbranschen.

Missa inte heller Lotta Lundgren på Sista ordet. »Jag gillar pannkakor, starköl och demokrati, speciellt demokrati.«

Trevlig helg!