»Jag tycker om dramatik och stora känslor«

Text: Gunnar Rehlin

Bild: Elin Björklund

För Peter Birro ligger musiken bakom allt. Under ett samtal, som egentligen handlar om film och tv, snurrar det namn som The Smiths, Morrissey, Ennio Morricone, Neil Young - och det egna 90-talsbandet The Christer Petterssons.

– Det är roligt att få jobba med sådant som har format mig. Musiken har kraft att rädda livet på dig. När du mår dåligt, då är det musiken som kan vara räddningen.

Allt detta finns i »Viva Hate«, tv-serien i tre delar som SVT visar under julhelgen. Den berättar om Göteborg på 90-talet och speciellt om musiklivet. De fyra unga huvudpersonerna är rockbandet Viva Hate.

– De vill bli något stort i världen, samtidigt som bandet är ett substitut för familjen. Det enda de har är varandra. De gör vad som helst för att lyckas, säger Birro, som menar att manuset är det roligaste han hittills skrivit.

Filmens huvudpersoner är fiktiva, men det dyker också upp verkliga personer, som Björn Afzelius i Simon J Bergers gestalt.

Finns det fler?

– Det berättar jag inte nu, säger han och ser nöjd ut.

Vårt möte har skjutits upp ett par gånger. Två veckor tidigare har Birros hustru fött deras första gemensamma barn. Han har sedan tidigare en 19-årig dotter samt två bonusbarn. Den nye sonen ska heta Benjamin Marcello Wilder Birro. Marcello efter Mastroianni, Wilder efter Billy Wilder. Birro heter också Marcello i förnamn, eftersom hans mamma var lite kär i den italienske legendariske skådespelaren. Hans pappa är italienare, mamman svenska och han har tidvis också bott i Italien. Den italienska kulturen har alltså funnits där hela tiden.

Som ung i Göteborg spelade han i kultbandet The Christer Petterssons och skrev också poesi. Han säger att det var när dåvarande dramachefen på SVT i Göteborg, Gunnar Carlsson, hade läst en av hans böcker – »den var erbarmligt dålig« – som karriären som manusförfattare började.

– Han tyckte att jag skulle skriva en tv-serie om förorten och han sammanförde mig med regissören Agneta Fagerström. Han trodde på mig. Resultatet blev den hyllade serien »Hammarkullen«.

Han döljer inte att han vill skriva det som är kommersiellt, att det vore tråkigt att skriva ett manus till en film eller tv-serie som publiken inte vill se.

– Det går att tänka på publiken också, utan att man behöver sälja ut sin egen vision. Det är svårt, men det går.

Han kommer in på »Monica Z«, som han också skrivit manuset till.

– Jag ville att den skulle vara sann mot Monica, att den skulle ha hög kvalitet och ett folkligt tilltal, precis som hon hade. Någon har sagt att den är konventionell. Det tar jag som en komplimang.

Mellan »Hammarkullen« och »Monica Z« ligger en rad framgångsrika produktioner, som »Det nya landet«, »Bäst i Sverige«, »Kniven i hjärtat« och »Upp till kamp«.

Märks kärleken till den italienska filmen i det du skrivit?

– Ja. Jag tycker om dramatik och stora känslor. Det finns en melodramatisk scen i slutet av »Monica Z« som regissören Per Fly tyckte tangerade gränsen för vad han ville göra. Men han gjorde en deal; han skulle filma scenen om jag lovade att skriva manuset till »Pelle Erövraren 2«. Och så blev det.

Denna fortsättning på Bille Augusts Guldpalms- och Oscarsbelönade film görs troligen någon gång de kommande åren. Detsamma gäller filmatiseringen av »438 dagar«, Martin Schibbyes och Johan Perssons bok om deras tid i ett etiopiskt fängelse.

– Det var de som ville att jag skulle skriva, det var ett krav från deras sida, säger Birro, inte utan stolthet.

– Jag har skrivit en första version som jag är nöjd med. Det är svårt, det är en rik historia, vad ska man välja? Det är mycket info som det gäller att dosera ut utan att det hejdar dramat.

Han skrev också manuset till den omtalade filmen om Bosse Högberg och Anita Lindblom, som skulle göras med Ola och Noomi Rapace i rollerna. Det projektet har gått i stå och det är osäkert om det någonsin görs.

– Vi får se. Alla projekt har ett momentum. Det är en fantastisk historia och jag har rättigheterna till mitt manus. Vem vet, det kanske blir en film av det någon gång.

Det manuset skrevs direkt för paret Rapace, och Birro menar att det ger en extra kvalitet att veta vem han skriver en roll för.

– Då kan jag ju höra skådespelarens röst, jag vet vad de kan göra. I »Viva Hate« fanns det en scen med en av huvudpersonernas mamma. Jag ville veta vem som skulle göra den, jag ringde Lena Endre och bad henne läsa manuset. Och när hon hade tackat ja utökade jag den rollen till att bli en av de viktigaste i hela serien.

Han säger att han alltid arbetar mycket disciplinerat, att han under perioder sitter och skriver sex, sju dagar i veckan.

– Det viktigaste är att jobba fram en storyline. Ju mer tid som läggs på det, desto snabbare går det sedan att skriva manuset. 

Fakta | Köttbullar på Ritorno

Bjuden på lunch: Peter Birro.

Aktuell med: Har skrivit -manuset till »Viva Hate«, -tv-serien som SVT visar med start på juldagen.

Åt och drack: Köttbullar med potatismos, mineralvatten.

Stod för notan: Gunnar Rehlin, som åt och drack detsamma.

Var: Café Ritorno, Stockholm.

Fotograferade: Elin Björklund.