Drömmen om en egen skörd

Text:

Bild: Bezav Mahmod

Att knipsa av och mumsa i sig en solvarm tomat hör till livets goda ting. Särskilt om man odlat den själv. Tursamt nog är just tomater ett utmärkt val för den som aldrig sått ett frö i hela sitt liv. Och vill man ha egna tomater till midsommar är det hög tid att sätta i gång.

Frösorten spelar mindre roll, det går bra att köpa dem som finns i närmaste butik. Däremot är det en god idé att vara noggrann med valet av jord och använda så kallad såjord. Den är utblandad med sand vilket gör jorden luftig så att fröna inte ruttnar. Dessutom är den sparsamt gödslad vilket minskar risken för svampsjukdomar.

Plastförpackningarna som körsbärstomater brukar ligga i när man köper dem – eller ett annat begagnat kärl med dränerande hål i – är utmärkta att så i. Och för att fröna ska gro ska de stå så varmt som möjligt. Men så fort något grönt kommer upp ska plantan ställas på den ljusaste och svalaste platsen i hemmet. När växten börjar likna en tomatplanta, det vill säga när den får andra blad än de första hjärtformade, är det dags att flytta över plantan till en plastkruka eller en ursköljd mjölkförpackning med klippta dräneringshål i de nedre hörnen. Då används med fördel plantjord eftersom tomaten nu behöver mer näring.

I maj är det dags att plantera om växten i en större kruka och ställa ut den på balkongen eller i trädgården.

– Men plantan ska bara stå utomhus under dagen, annars fryser den. Det är lite som att rasta en hund, man får flytta den in och ut, säger trädgårdsrådgivaren Ann-Catrin Thor.

Det är också viktigt att ställa plantan i lä och skugga, eftersom den varken tål blåsiga dagar eller starkt solljus i början. Finns ingen sådan plats kan man täcka växten med en fiberduk.

I juni kan plantan ställas ut dygnet runt och i juli eller augusti – räkna med 6–8 veckor från blomma till färdig tomat – kommer belöningen: den första skörden.

För den som inte vurmar för tomater finns det andra växter som är lämpliga för nybörjare. Pelargoner till exempel.

– Och kaktusar. De är lätta att så och sköta om. Dessutom tycker barnen det är roligt med taggarna.

För den som tycker det här med fröer känns övermäktigt går det också bra att köpa färdiga småplantor, förslagsvis chili. 

På bilden: Åtta dagar efter sådden har Fokusredaktionens tomatplantor fått tydliga hjärtblad.

Fakta | Tre tomattips

1. Odlar du flera sorter – glöm inte att sätta etiketter på plantorna.

2. Upprättväxande tomater kan behöva stöd. Bind fast plantan – eller använd små hårklämmor i plast – mot förslagsvis en bambupinne.

3. Förvara färdiga tomater i rumstemperatur. I kylskåpet förlorar de sin goda smak. Tomater som fortfarande är gröna när frosten kommer kan plockas och mogna i en skål inomhus.