Revolutionen börjar i skiten

Text:

En inredningstidning vill komma hem till mig och göra en intervju. Hur bor egentligen en komiker och programledare undrar de? Det skulle vara spännande för läsarna att veta. Jo, en komiker och programledare bor i ett slitet gammalt radhus med några hopplockade möbler och diverse förvaringslösningar i vitlaminerad playwood. Med en hall full av återvinningskassar, ett vardagsrumsgolv som fungerar som en lekplats och en walkincloset som man inte kunnat walka in i på många år. Kan det vara intressant för era läsare, undrar jag? Reportern ber att få återkomma.

Precis i början av min karriär ställde jag upp i ett hemma-hos-reportage för en inredningstidning. Även då berättade jag att jag inte har ett så fint hem. »Det fixar vi«, sa tidningen och dagen efter stormade en hel patrull in med stylist, ljussättare, fotograf med en minibuss full med kuddar, krukväxter, pallar och till och med gardiner. Efter några timmars piffande och ljussättande hade mitt slitna radhus förvandlats till en lantlig villa med ljust bondromantiskt vardagsrum. Jag blev så chockad att jag gick med på att sitta och le med en rosa kudde i knät. »Komikern älskar robust romantik« blev rubriken.

För det är faktiskt så det går till. Kändisar ni ser i heminredningsreportage har fått sina hem städade, stylade och fixade innan. Vissa har till och med lånat ett hus som de låtsas är hem. Har ni sett ett hemma-hos med skitig diskbänk? Nej, tänkte inte det. Tror ni framgångsrika kändisar har tid att städa? Nej, precis.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. En miljon svenskar drabbas under ett år. De mest drabbade är högutbildade kvinnor mellan 30 och 40 som »dubbelarbetar«. Som alltså -jobbar OCH sköter hem och hushåll. Är det en slump att det är samma kvinnor som också köper och läser heminrednings- och livsstilsmagasin? Hur påverkas vi egentligen av att se perfekta hem och perfekta liv?

För det är ju inte bara kändisar som visar upp en välpolerad yta. På facebook och instagram tävlar man om att visa upp vackra bilder av hem och selfies med så många filter på att om de skulle försvinna och bli efterlysta, skulle man aldrig hitta dem.

Folkhälsominister Gabriel Wiktröm har gjort det tydligt att ett av regeringens högst prioriterade mål är att förebygga psykisk ohälsa. Att vi måste prata om stress och prestationsångest och känslan av att inte räcka till. Men är det just prata vi ska? Ska vi inte visa det? Är inte en instagrambild av en tvätthög i motljus eller en kändis med en fläckig hallmatta mer effektivt än att prata om att vi måste sänka kraven?

Revolution börjar vid köksbordet, sa alltid min mamma på 70-talet. Och frågan är om det inte gäller även i dag, fast med tillägget: det skitiga köksbordet. Revolutionen börjar i de stora dammkorvarna som får ligga kvar när du bjuder bekanta på middag. I de inplastade pannkakorna som barnen får med sig på picknick. I de fläckiga mysbrallorna du bär på ett föräldramöte. I kändisars små ruffiga kök. Psykisk hälsa handlar om att få vara som man är. Att prioritera det viktigaste. Att sluta låtsas och börja leva.

Tillbaka till reportern som ber att få återkomma. Efter mycket tvekan har chefredaktören sagt ja. Men det blir första gången en kändis vägrat stylist och krävt att få ha ostädat i ett inredningsreportage. Man är lite osäker på hur det ska tas emot. Själv tar jag emot i mysbrallor och stökigt kök. Och med en riktigt bra anledning att inte ha lagt tid på städning.

Text: