»Groggen gör att man ser konstiga djur«

Text:

Bild: Cornelia Nordström

– Fästingbett kan ju ge tbe, vilket kan vara dödligt. Varje år är det någon person som dör av getingstick. Ungefär vart åttonde år dör någon av huggormsbett. Det farligaste djuret att stöta på i skogen är en björnhona med små ungar. Kommer man mellan mamman och ungarna är döden nära. Flest dödsoffer varje år skördar väl älgar, om man räknar trafikolyckor. Sen har vi ju flickor som faller av en häst och bryter nacken.

Hur påverkar årets kalla vårväder sommarens fauna?

– Vintern var ju väldigt mild, vilket innebär att många djur klarade sig. Är det en kall -vinter fryser de svagaste individerna ihjäl. En sval vår innebär att mördar-sniglarna växer till sig senare, men vi slipper dem inte. En torr och varm sommar ger väldigt mycket getingar. Är det fuktigt och varmt blir det mycket sniglar och mygg.

Det här med dvärgbandmask då. Vågar man äta blåbär direkt från riset?

– Dvärgbandbask innebär en stor risk på sikt i och med utländska hundar som kommer till Sverige. På många ställen i Östeuropa har man vant sig vid att inte äta råa bär. Än så länge har man bara upptäckt dvärgbandmask på ett par ställen i landet. Själv äter jag blåbär i skogen utan att vara rädd.

Vad är folk mest oroliga för?

– Jag får många fler samtal om konstiga djur när det blir varmare. Det ringer minst tre om dagen och är oroliga för att de har sett en grön orm i gräset. De tror att det är grannens gröna mamba som rymt. Då får jag förklara för dem att det med allra största sannolikhet är en vanlig snok som precis har ömsat skinn. Det helt nya skinnet har en smaragdgrön nyans som kan se illgrön ut när solen ligger på. Sen har vi det årliga samtalet från någon som påstått sig ha sett en känguru i Värmlandsskogarna. Jag ger mig fan på att det är Värmlands turistbyrå som ligger bakom.

Vilket är ditt bästa råd för att överleva djursommaren?

– Det som är typiskt för sommaren är folk som sitter i värmen med en grogg i handen. Då ser de ofta väldigt konstiga djur. Mitt råd är att sluta kröka.

FAKTA | Fem frågor

Jonas Wahlström är djurexpert och ägare och föreståndare för Skansenakvariet i Stockholm.