Vem tar böndernas parti?

Text:

I förra höstens riksdagsval valde 380 937 personer att rösta på centerpartiet. Man skulle kunna tänka sig att de 172 700 svenskar som håller på med jordbruk är en viktig väljarbas för centern, det parti som alltid har varit landsbygdens.

Kruxet är kanske att betoningen numera ligger på »har varit«.

Under de åtta år som alliansen satt i regeringsställning greppade centern de för jordbruket och bönderna viktiga jordbruks-, närings- och miljöministerposterna. Slagläge, skulle man kunna beskriva det som. Det hoppades nog också landets hårt pressade mjölkbönder. Men under de två mandatperioderna har antalet företag med kor halverats för att i dag ligga på strax under 5 000. Visst, det är en utveckling som synts under lång tid men takten har snabbats på. Så det är inte konstigt att mjölkbönderna är besvikna.

Kanske borde de inte haft så stora förväntningar? För är centern egentligen så mycket böndernas parti längre? Fokus Claes Lönegård och Torbjörn Nilsson förklarar hur förvandlingen till ett marknadsliberalt parti gjort att man hamnat längre och längre från sina tidigare kärnväljare.

På tisdag demonstrerar Sveriges mjölkbönder utanför riksdagen. Nästan 120 000 har skrivit på namninsamlingen som ska lämnas över till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Några dagar senare möts det tidigare bondepartiet för en stämma i Falun. Luntan som ombuden fått från partistyrelsen är tjock, men inte så många sidor rör bönderna.

Johan Rockström, Robyn, Gunnar Strömmer, Anita Dorazio, Jonas Gardell. Det är några av dem som fått utmärkelsen Årets svensk, ett pris som Fokus har delat ut sedan 2006.

Nu är det dags igen att nominera personer som kan prisas för sina insatser under det senaste året. Föreslå gärna namn på fokus.se, på twitter med hashtaggen #åretssvensk eller genom att mejla mig, anna.kornung(at)fokus.se.

Om du är i Göteborg och på Bokmässan nästa vecka – välkommen till Fokus monter, B07:57!