En spricka i muren

Text: Åsa Ohlsson, Torbjörn Hallgren

Bild: TT

Vid ingången till den populära restaurangen Lido i centrala Minsk sitter en affisch som uppmanar gästerna att rösta i stundande presidentval. Det är det enda som påminner vitryssarna om att det är ett val nu på söndag. Eller uppfordrar dem.

En stark kontrast mot den mosaik av valaffischer som råder vid val i till exempel Sverige.

Frånvaron av valkampanjer kan tolkas som politisk uppgivenhet. Det finns ett skämt som dyker upp när man talar om presidentvalet med vitryssar, att det snarare handlar om ett återval än ett val. Sittande president Aleksander Lukasjenko styr manipulativt utgången.

Förra valet 2010 slutade i en katastrof för den egentliga oppositionen. Flera av ledarna greps under ett missnöjesmöte, misshandlades och fängslades anklagade för att ha organiserat upplopp. I dag är de frigivna, som en politisk flört från Lukasjenko till väst och EU. Från EU-håll har man därför, i ett möte med den vitryska människorättsorganisationen Viasna, lyft idén om att häva en del sanktioner mot Vitryssland. Som en uppmuntran.

– Vi tycker att det är bättre att i så fall vänta till efter valet, säger Valiantsin Stefanovich, jurist och vice ordförande hos Viasna, som berättar om att även oppositionspartiledaren Mikola Statkevich släpptes i augusti så grep man bara en vecka tidigare några tonårspojkar som sprejat symboler som ansågs oppositionella av myndigheterna.

Flera oppositionspartier bojkottar valet. De ställer inte upp med någon presidentkandidat för att markera att valet bara är en chimär av demokrati. Att vitryssarnas valdeltagande skulle bli så lågt, under 50 procent, att det inte blir godkänt, verkar dock få tro på. I statliga fabriker uppmanas cheferna att mana på sina anställda att rösta för Lukasjenko.

Aleksander Lukasjenko ställs under rådande situation mot två stycken -lojala marionetter, sparringpartners vars medverkan de flesta är överens om ska ge valet någon form av legitimitet. Och så den tredje utmanaren – Vitrysslands första kvinnliga presidentkandidat Tatjana Korotkevich. Hon kommer från folk-rörelsen »Säg sanningen«, men har också en del oppositionspartier med sig i en koalition.

Det är alltså hennes ansikte som borde synas på de valaffischer som inte finns ute i huvudstaden. Hennes kampanjmedarbetare hänvisar till valkassan. Där finns 300 dollar. För att medborgare ska kunna bidra ekonomiskt till en kandidat måste man sätta in pengar via bank, och alla måste identifiera sig. Något som avskräcker folk från att bidra.

Organisationen »Säg sanningen« håller till i bottenvåningen på ett slitet bostadshus. Stämningen är uppsluppen denna kväll. Tatjana Korotkevich har precis kommit tillbaka från sin medverkan i statlig vitrysk tv, där hon har berättat om sitt partiprogram. Förra gången hon syntes i tv fick hon 40 sekunder. På det följde ett tjugo minuter program om Lukasjenko.

– Jag tycker att det tydligt visar hur orättvist detta val är, säger Tatjana Korotkevich, som aldrig någonsin har träffat den sittande presidenten.

En kollega till henne springer snabbt in på hennes kanslirum, där Tatjana -Korotkevich sätter sig framför den vitryska kartan, och ställer en liten rödvit flagga på skrivbordet. Det är Vitrysslands tidigare flagga, nu en symbol för oppositionen mot Lukasjenko.

– Jag ställer upp därför att jag vill visa vitryska folket att det faktiskt finns ett alternativ, säger Tatjana Korotkevich.

– Och jag är inte rädd, jag har varit aktivist länge. Jag tror att det är så här man förändrar.

FAKTA | Val med få valmöjligheter

Presidentval i Vitryssland hålls den 11 oktober.

Huvudkandidater är Aleksander Lukasjenko och Tatjana Korotkevich.

För att bli presidentkandidat krävs 100 000 godkända underskrifter, en process formad till Lukasjenkos fördel.

Personer med kriminell bakgrund, inklusive politiska fångar såsom frisläppta partiledare, tillåts inte ställa upp i valet.