Kanalkrock i ett trådlöst helvete

Text:

Elva timmar lade britten Mark Rittman på att koka en kopp te. Det hade förstås gått betydligt snabbare om han bara kokat vattnet på spisen. Men datornörd som han är så ville han testa att utföra den ganska enkla uppgiften med hjälp av en wifi-styrd vattenkokare. Allt medan Twitter kunde följa vedermödorna online.

Det har onekligen blivit trångt i wifi-utrymmet. Allt fler prylar är i dag uppkopplade. Datorer, surfplattor, smarta telefoner. Till och med babymonitorer och mikrovågsugnar slåss om utrymmet i luften. Men det har skett till ett pris. Trängseln ger störningar och instabila nät. Värst är det i städerna där apparaterna är flest.

Problemen beror på att de flesta fortfarande kör på den äldre frekvensen 2,4 GHz. Där kan routrarna bara använda tre kanaler som inte överlappar varandra. Det gör att signalerna krockar, med följd att det blir segare att surfa.

I Louisiana i USA finns det en man som säger sig ha en lösning på problemet. Miljardären John Jay Monroe har sitt kontor ovanför en sunkig krog i den lilla staden Covington. Han drar sig inte för att träffa pressen iklädd jeans och monogramprydd skjorta, ofta i sällskap med sin grand danois-blandras Dakota. Amerikanska tidningar älskar att beskriva hans småskalighet och omåttliga tilltro till sig själv.

Men John Monroes planer för att komma runt wifi-kaoset är allt annat än småskaliga. 2003 köpte han det konkursmässiga satellitföretaget Globalstar. I samband med affären fick han rättigheterna att sända röstburen trafik på en kanal som wifi-routrar inte använder, men kan få in. Monroes plan är att öppna upp kanalen för folk som har fått nog av problemen i wifi-utrymmet. Enligt bedömare skulle hans kanal frigöra ytterligare 30 procent av världens wifi-kapacitet.

Avgörande för att James Monroes dröm ska bli verklighet är att han får ett godkännande av amerikanska myndigheter. Det vill hans fiender sätta stopp för. Andra wifi-leverantörer och storföretag som Microsoft och tv-kanalen ABC lobbar för att hindra ett godkännande av Monroes teknik. De hävdar att hans planer kommer att störa den övriga wifi-trafiken. Google är å sin sida kritiskt till att Monroe vill stänga in det extra wifi-utrymmet och bara öppna upp det mot betalning.

Jättarnas oro, tror analytikerna, är egentligen att Apple ska köpa Monroes kanal och skapa ett eget wifi-utrymme.

Men det finns också de som helt enkelt inte tror på idén. Mest högljudd i sin kritik är hedgefonden Kerrisdale Capital. Fonden har satsat stora pengar på att Globalstar ska misslyckas. Grundaren Sahm Adrangi har i intervjuer kallat James Monroes plan »galen« och att Globalstar är värt noll och intet.

Varför? Därför att det finns andra lösningar på problemet än att köpa wifi-utrymme hos Globalstar. Det enklaste sättet att komma runt kaoset är att undvika de mest överanvända kanalerna. Det gör man enklast genom att köpa ny utrustning, eller om man redan har en modern router, använda en annan frekvens. Nya routrar brukar nämligen vid sidan av 2,4 GHz-frekvensen även kunna arbeta på 5 GHz. Där finns betydligt fler kanaler som inte överlappar. Och även om kanalerna inte är helt störningsfria så minskar risken för att krocka med grannarnas uppkoppling rejält. Det bästa sättet att få snabbare internet kan därmed vara att ställa om routern för framtiden.