Svenskar betalar dubbla priset för sex

Text: Terese Cristiansson

Klockan är strax efter tio, onsdagen 4 oktober. Ett flertal poliser som deltar i operation »Grodan« sitter utplacerade på olika platser i Stockholm.

De hoppas kunna gripa några av sexindustrins mest eftersökta personer som misstänks ingå i en fruktad rysk-estnisk maffiaorganisation. Sju stycken är anhållna i sin utevaro för att på något sätt ha varit inblandade i sexhandel med kvinnor från Estland och Vitryssland. Framför allt en av dem, en 40-årig estländsk man, har gäckat den svenska polisen i flera år.

En kort stund senare grips de misstänkta. Polisen gör en mängd beslag av stöldgods samt eventuellt bevismaterial för prostitutionsverksamhet.

Operation »Grodan« är lyckad. Bland de gripna finns den 40-årige mannen. Han är tidigare dömd för liknande brott i Finland, men har lyckats komma undan den svenska polisen gång på gång. Redan 2004 var han inblandad i en stor härva som leddes av den estländske sexhandlaren Heiki »Kotkas« Verkraud som dömdes till fyra år och sex månaders fängelse. 40-åringen greps då av estnisk polis men släpptes i väntan på rättegången i Estland. Han åkte snabbt tillbaka till Sverige. Senare samma år greps han i Stockholm, men fick släppas i brist på bevis.

Under vintern 2005 fortsatte härvan med exakt samma upplägg som tidigare, den här gången under ledning av bland andra »Kotkas« hustru som snabbt greps och även hon dömdes till fyra år och sex månaders fängelse. Under hela tiden har 40-åringen fortsatt att stundtals uppehålla sig i Sverige utan att kunna knytas till något brott.

Slutligen i fredags, 6 oktober, häktades han i Stockholms tingsrätt tillsammans med fyra andra personer på sannolika skäl misstänkta för grovt koppleri.

– Det har varit retligt att en av huvudmännen har gått fri vid de andra tillfällena. Att vi slog till nu berodde på att alla fanns i Sverige, säger Jonas Trolle, utredare i traffickinggruppen på Citypolisen i Stockholm.

Ytterligare två av de häktade är välkända av polisen:

•  En 27-årig kvinna, bosatt i Sverige, som 2004 dömdes till fyra år och fem månaders fängelse i den så kallade »Kotkas-härvan«. Hon misstänktes då för att ha ordnat lägenheter till de prostituerade och för att ha skickat pengar från bordellverksamheten till »Kotkas« som befann sig i Thailand. Senare friades hon av Svea hovrätt.

•  En 34-årig estländsk man som förra året dömdes till 8 månaders fängelse samt utvisning. Så fort han kunde tog han båten tillbaka till Stockholm.

Precis som tidigare har gruppen sökt sexköpare via bland annat hemsidan »Sekreterarakademin«, de har haft flera lägenheter i Stockholms län och ett stort antal kvinnor misstänks vara inblandade. För att ytterligare lura polisen har de den här gången dessutom använt sig av ett flertal hotell runt om i Stockholm.

– Det är inga särskilda hotell, de tvingas byta hela tiden eftersom hotellpersonalen är väldigt uppmärksamma på det här, säger Jonas Trolle.

Polisen har också identifierat ett 20-tal misstänkta sexköpare. De kommer att höras och eventuellt åtalas.

Samtliga av de häktade misstänks vara så kallade fotsoldater i den rysk-estniska organisationen Kemorovo. Maffiagruppen tros ligga bakom stora delar av den öststatbaserade prostitutionen i hela Skandinavien. Ledarna som ständigt går fria från den estniska polisen driver organisationen som ett företag och har full kontroll på vad som händer i verksamheten.

Sannolikt kommer maffialedarna snart att skicka nya fotsoldater till Stockholm, trots flera faktorer som talar emot att de ska lyckas.

Maffiagruppen vet att polisen har ögonen på dem, både i Estland och i Sverige.

De har granskats och namngivits i större reportage i Expressen, Göteborgs-Posten och tv-programmet »Insider«.

De svenska sexköpslagarna gör det svårare att agera riskfritt, och deras fotfolk grips ständigt.
Sammantaget borde det få maffiaorganisationen att välja andra länder än Sverige.

Varför kommer de då tillbaka?

Sedan några månader är Brottsförebyggande rådet, Brå, delaktiga i ett EU-projekt tillsammans med Italien, Nederländerna och Rumänien. Samtliga länder har i uppdrag att kartlägga sexköpare i sina respektive länder.

Alfred Skagerö, utredare på Brå, säger att Sverige har mindre problem med människohandel än många andra länder, men att en del sexkopplare dras till Sverige – de som vill ha snabba pengar.
Eftersom den svenska sexköpslagen gör det riskablare att agera har priset på en prostituerad blivit nästan dubbelt så högt i Sverige som i övriga Europa. Här kostar det cirka 2 000 kronor per timme. Därför kan de kriminella organisationerna tjäna hundratusentals kronor på kort tid, så länge det finns efterfrågan och villighet att betala. Vilket det gör.

Som en del av EU-projektet har Alfred Skagerö intervjuat ett flertal svenska sexköpare.

– Hittills har det visat sig vara resursstarka personer som är beredda och har möjlighet att betala mycket för sex, säger han.

Enligt Alfred Skagerö reflekterar de flesta inte över att kvinnorna kan vara brickor i den moderna slavhandeln. I stället menar sexköparna att det är extra spännande att köpa sex av kvinnor från andra länder.

– En del säger att det är kulturellt berikande. De förklarar det som att det ger någon form av utbyte. Men de flesta förklarar att de fortsätter köpa sex med att de har ett slags beroende, säger Skagerö.

Det finns inga tecken på att efterfrågan på sex är på väg att minska. Det innebär att maffiaorganisationen kan fortsätta tjäna snabba pengar i Sverige, då spelar det ingen roll om några obetydliga kurirer åker fast.

I nuläget är polis och åklagarna nöjda med att ha lyckats spränga den tredje bordellhärvan som kan misstänkas ha en koppling till Kemorovo.

– Det är svårt att säga vad gripandet innebär men vi gör det svårare för den organiserade brottsligheten att verka i Sverige, säger kammaråklagare Anna-Lena Nilemar.