Tio frågor

Charlie Granfelt: »Samhället skapar hulliganer«

En stor rättegång pågår just nu i Solna tingsrätt mot ett trettiotal AIK-supportrar. Klubbens vd Charlie Granfelt är oroad över fotbollsvåldets utbredning.

Våldet blir grövre och slagskämparna yngre. Vad beror det på?

– Det är alarmerande hur långt ner i åldrarna supportervåldet har gått. I dag är det inte ovanligt att killar i tolv-trettonårsåldern är ute och slåss. Men problemet är inte isolerat till fotbollskulturen, samma mönster syn överallt i samhället. Ofta undrar man var deras föräldrar är någonstans. Det är dags att de vaknar och börjar fråga sina barn vad de gör ute på kvällar och helger. Det vore också bra om fler unga ledsagades av sin mamma eller pappa till fotbollsmatchen. Man kan också diskutera om inte lagstiftningen borde ändras så att föräldrar blir delansvariga för vad deras barn gör.

Vilket ansvar tar AIK och andra fotbollsklubbar?

– Vi gör redan mycket, även om vi kan bli ännu bättre. De tre Stockholmsklubbarna samarbetar i ett gemensamt projekt, och så åker vi ut och föreläser bland ungdomar. Problemen är inte så mycket på arenorna som utanför, för vi har säkra arrangemang i Sverige.

Är det verkligen rätt att skattebetalarna ska stå för kostnaderna för massiva polisinsatser vid era matcher?

– Så länge man inte politiskt beslutar att idrottsorganisationer, politiska organisationer och liknande ska stå för sina egna kostnader så är det så här det ser ut. Det är viktigt att komma ihåg att det är samhället som skapar huliganer, inte fotbollen.

Men varför är det just fotbollen av alla sporter som drabbas av huliganvåld? Folk slåss ju inte på basketmatcher och orienteringstävlingar.

– Fotbollen är den största idrotten i Sverige och har de största arrangemangen. I stora folkmassor är det lätt att vara anonym om man är en person som vill bråka. Fotbollen är bara ett offer för ett större problem. Många av dem som ställer till med bråk har sina förebilder i organiserade slagsmålsklubbar i andra länder. England har haft värre problem, men har i dag lyckats arbeta bort mycket genom ökad användning av övervakningsutrustning och ökade polisiära befogenheter. Engelsk polis har möjlighet att gripa en bråkmakare och åtala denne på plats, i Sverige tar det tre år innan rättegången kommer till skott. Därför är vi glada att justitieministern nu ser över svensk lagstiftning.

Ofta finns ju en koppling till alkohol, hur ser du på att sporten går i bräschen för nykterhet?

– Alkoholintaget är ett problem, men jag är mer bekymrad över nyttjandet av droger, som till exempel rohypnol, i samband med fotbollsmatcher.

Har du själv varit med när det blivit våldsamheter?

– Ja, tyvärr. Under en AIK-match mot Helsingborg i våras hamnade jag mitt i ett flaskregn. Jag och min fru stod lutade över vår dotter för att försöka skydda henne från att bli träffad. Hon är nio år och frågade »är det krig pappa?«.

Talar ni med spelarna om det här? Vad vill de göra åt saken?

– Spelarna är endast delaktiga i begränsad utsträckning. De är professionella och anställda för att spela fotboll, även om de också påverkas av stämningen på arenorna.

Varför jobbar ni inte mer med att involvera spelarna?

– Problemet ligger inte där, fotbollen är bara ett medel och en arena för de som vill slåss.

Är ni rädda att stå upp mot »Firman«?

– Absolut inte. Det är en missuppfattning. Däremot vet vi att de har ett stort inflytande på supporterkulturen. Vi för en dialog med alla supportrar, inklusive »Firman«. Senast i förra veckan hade vi en paneldebatt med 150 AIK-supportrar. Ibland måste man styra de fanatiska supportrarnas passion åt rätt håll, så att den inte tar sig uttryck i destruktivt beteende och våldsamheter.

Just nu pågår en stor rättegång mot ett trettiotal AIK-supportrar i Solna. Vet du vad det är för typer som åtalas för skandalmatchen 2004?

– Vi gjorde en stor kartläggning efter matchen och lyckades identifiera 17 personer som stängdes av från alla våra matcher under ett års tid. Det är ett stort problem att det tagit tre år innan dessa ställs inför rätta.

Detta har hänt

I måndags ställdes 29 AIK-supportrar inför rätta i Solna tingsrätt, åtalade för våldsamt upplopp under skandalmatchen mellan AIK och Hammarby i oktober 2004. Samtliga förnekar inblandning i kravaller och bråk med polisen. I söndags grep polisen 100 fotbollshuliganer från Danmark, Helsingborg och Stockholm som samlats i skånska Åstorp för att slåss. Sju av dessa anhölls i måndags misstänkta för misshandel, en av dessa även för försök till dråp. Två personer skadades vid bråket och fick föras till sjukhus.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera