Kris i Pakistan

Text: Oliver Weber

Bild: Aamir Quereshi/Scanpix

Pakistans president Pervez Musharraf har gett sig in i en härva bestående av nedtystade advokater och jurister samt oppositionella som belagts med husarrest – 1 500 personer inom loppet av tre dagar. Generalen och presidenten som tog makten i en oblodig statskupp 1999 bär alltid uniform. En klädsel som mer och mer börjar likna en militärdiktators. »En andra statskupp« kallar vissa inhemska medier presidentens senaste åtgärder.

Ändå lovade den 64-årige Musharraf, som omvaldes till president så sent som i förra månaden, under hård press från hans allierade i Washington, att han skulle lägga gradbeteckningen åt sidan och bli en civil president.

Trots löftena tror nu USA det allra värsta om en av dess främsta allierade sedan 11 september-attackerna 2001. För det ständigt upprepade alibit – det islamistiska hotet – är inte längre tillräckligt för att motivera presidentens senaste åtgärder.

Islamismen existerar visserligen i landet som har 160 miljoner invånare som till 97 procent är muslimer, men den används även av de väpnade styrkornas ledare Musharraf som en förevändning att agera som han vill. Han, vars målsättning är att hålla sig kvar vid makten till varje pris, har som främsta fiende Iftikhar Chaudry, Högsta domstolens ordförande. Musharraf har länge ansett att denne satt käppar i hjulet för en fortsatt presidentkarriär. Följaktligen avskedades Chaudry lagom till valet i oktober.

Men Musharraf stannade inte vid det. Han suspenderade också landets konstitution. Genom dessa åtgärder hoppas han behålla den politiska makten samtidigt som han gör sin stora armé till viljes. Den 600 000 man starka pakistanska armén har stor makt och fungerar som en stat i staten. Situationen kompliceras av att islamisterna har starka fästen inom armén, och kan räkna med flera högt uppsatta militärers hemliga stöd.

– Där har vi det stora problemet. Musharraf vet mycket väl att han kan störtas från en dag till en annan om vissa av hans generaler uppfattar att han begått ett misstag, säger en högt uppsatt pakistansk diplomat.

Presidenten har hittills lyckats med att kontrollera ISI, Pakistans mäktiga underrättelsetjänst, som enligt flera källor är infiltrerad av muslimska fundamentalister.

Han har inte heller tvekat att kasta sin före detta lärare och överordnade vid militärhögskolan i Quetta, generalen Hameed Gul, i fängelse. Motiveringen var att denne uttalat stöd för domaren Iftikhar Chaudry.

Pervez Musharrafs politiska spel påminner om rysk roulette. Rykten om ett nära förestående inbördeskrig florerar i Pakistan sedan ett par månader tillbaka.

Fundamentalisternas grepp är starkare än någonsin och till sin hjälp har de 11 000 koranskolor med mer än en miljon elever. Bland dessa finns förutom inhemska talibaner även ett inte obetydligt antal afghanska dito.

Grannländerna Pakistan och Afghanistan utgör en krutdurk, vilket inte minst märktes i tisdags då en afghansk självmordsbombare dödade minst 40 människor i staden Baghlan, inte långt från den pakistanska gränsen. Samma dag återvände den mycket populära före detta premiärministern Benazir Bhutto till Pakistans huvudstad Islamabad för att delta i ännu ett oppositionsmöte.

Översättning och bearbetning: Anna Ritter