Bildextra från Kenya: Demokratins pris

Text: Maria Holm

Bild: walter estrada/afp/scanpix

Frustration och sorg präglar Kenya. Hur kunde ett av Afrikas framgångsländer på så kort tid förvandlas till ett inferno där människor huggs ned med machetes och tårgas grumlar alla utsikter till fredliga lösningar?

De gångna veckornas händelser är ett stort bakslag för demokratin. Enligt siffror från oppositionen har närmare tusen människor mist livet och över en kvarts miljon drivits på flykt sedan deras hem plundrats eller bränts ner. Samtidigt har turisterna, en av Kenyas största inkomstkällor, flytt landet, vilket slår hårt mot de fattiga.

Allt fler bedömare pekar nu på att sammandrabbningarna mellan olika kenyanska folkgrupper är en följd av det politiska maktspel som förs bakom kulisserna. Under valprocessen utnyttjade de båda parterna etnicitet och folktillhörighet som lockbete för att vinna röster, i stället för att framföra en politisk ideologi som lösning på landets problem.

Resultatet är ett Kenya i spillror där folkgrupper ställs mot varandra och demokratin sätts ur spel. Samtidigt riskerar decennier av utveckling att gå till spillo.

Bilderna i reportaget är alla tagna under tre dagar, 17–20 januari, då upploppen och protesterna tog ny fart.

Detta har hänt

27/12 President Mwai Kibaki utropade sig snabbt till segrare. Men både opposition och valobservatörer protesterade mot rösträkningen.

29/12 Våldsamma uppror bröt ut och tusentals oppositionsanhängare intog Nairobis gator. Människor som tillhörde samma folkgrupp som president Kibaki, kikuyu, förföljdes och dödades.

1/1 Minst 35 människor dödades då en kyrka sattes i brand i västra Kenya. Offren var främst kvinnor och barn.

8/1 Afrikanska expresidenter samlades för att medla mellan regeringen och oppositionen, men de misslyckades.

16/1 Över 30 personer dödades under tre dagar av demonstrationer mot presidenten.

18/1 Nya medlingsförsök inleds med FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan i spetsen.