Kristet utseende?

Text:

Sveriges näst bråkigaste ungdomsförbund försöker samla sig till riksmöte i helgen. Lösenordet till viktiga poster: nykonservatist.

»Vem bland oss ska först dra upp mot kananéerna och strida mot dem?«, frågar Israels barn Herren i början av Domarboken. Detta har under några år varit den oavlåtliga frågan i kristdemokratiska ungdomsförbundet.

I begynnelsen var Jakob Forssmed ordförande för ett grönt och biståndskramande förbund. Sedan kom Erik Slottner, som var homosexuell, så han fick kicken efter ett år eftersom han ansågs asocial.

Då uppdagades en förändringslucka, men striden blev snårig, ty tre falanger stod mot varandra. De gamla mjukisarna utan ledare, de hårda frikyrkliga smålänningarna under Andreas Olofsson och så de ännu hårdare nykonservativa värmlänningarna med Charlie Weimers som fanbärare.

Den manliga holmgången slutade med att Ella Bohlin knuffades till ordförande. Hon har haft en prövningens tid. I tre år har de nykonservativa vunnit drabbning efter drabbning.

Förra året skickades Martin Källstrand, som profilerat sig i mitten, fram och föreslog sänkt socialbidrag, vilket riksmötet glatt sa ja till.

Sen fortsatte ombuden rösta: nej till budgetbistånd, ja till slopat bostadsbidrag, ja till kemisk kastrering av våldtäktsmän, ja till någon sorts språktest för invandrare.

Nu i helgen har kananéerna försvagats så pass att Charlie Weimers till slut kan gå upp för att bli ordförande. Mannen som gjorde karriär genom det nationalistiska nätverket Engelbrekt tar ett kliv upp i en kristdemokrati i opinionskris.

I förra riksdagsvalet var kristdemokraterna det parti som tappade näst flest väljare till sverigedemokraterna. Göran Hägglund har det hårt.