Fotfolket slår tillbaka

Text: Martin Ahlquist

»Här är en hälsning från alla änkor och föräldralösa, din fähund«, skrek han samtidigt som högerdojjan for i väg som en projektil rakt mot den amerikanska presidentens huvud. Dådet var planerat sedan länge. Journalistlegitimationen placerade honom inom kastavstånd och den arabiska kulturen var det verkliga vapnet. Att visa sin orena skosula för någon är en förolämpning värre än ett bokstavligt slag i ansiktet, och att få ett par skor kastade rakt mot ansiktet! Den nesan kan man nog inte hämta sig från.

Men redan under den första 43:ans luftfärd syntes ett snett triumfatoriskt leende på presidentens läppar. Han visste att det  här skulle han kunna vända till sin fördel. Vad var det han hette nu igen, den där schweiziske eller kanske svenske premiärministern med det skoformade ansiktet? Skit samma. Förbannat smart var han i alla fall som lyckades ta död på unghögerns nidkampanj där man gjorde sig lustig över statsministerns utseende. Ingvar Carlsson lät helt enkelt trycka upp knappar med sig själv i form av en skosula och myntade begreppet »Fotfolket«. Han använde förolämpningen för att förbättra bilden av sig själv, och det funkade.

Med en smidig Matrix-rörelse gled George Walker undan den första attacken och nummer två var en enkel match. Nu var det bara att håva hem poängen.

»Nej, jag känner mig inte förolämpad«, förklarade den annars så hatade presidenten storsint och med humor för världspressen.