Redaktionsbloggen

Maskätet äpple

Den första Macintosh-datorn skulle göra 1984 mindre likt »1984«. Nu har det gått 25 år. Och 2009 ser ut som »2009«.

I början av 80-talet fick Apples grundare Steve Jobs sin styrelses uppdrag att utveckla en billig persondator för hemmabruk. Han hade nyss misslyckats med ett projekt som kostat företaget mycket pengar, hans position var inte självklar. I den nya rollen skulle han inte kunna göra allt för stor skada. Jobs och hans team manifesterade utanförskapet med en sjörövarflagga utanför sina lokaler.

Den 24 januari 1984 lanserades Jobs skapelse, Apples första Macintosh-dator. En grå plastholk, manövrerad med mus och med ett grafiskt gränssnitt. Och ideologiskt fick sjörövarflaggan hänga kvar: Om IBM och Microsofts Dos-system symboliserade etablissemanget skulle valet av en Macintosh ses som ett ställningstagande för frihet och kreativitet. 1984 skulle inte bli som »1984«, hävdade Apple i en reklamfilmsparafras på George Orwells bok.

Nu, 25 år senare, har Mac-användarnas förmodade individualism övergått i ett symbiotiskt förhållande till Iphone, Itouch, Ipod, Itunes, Imac. Steve Jobs trognaste lärjungar förargades när evangeliets förkunnare inte höll sitt traditionsenliga invigningstal vid Macworld-mässan härom­veckan. Strax därpå övergick vreden i oro, när han meddelade time out på grund av sjukdom.
Inte »1984« 1984. Men »2009« 2009.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera