Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Tio frågor

Håkan Juholt (s): »Jag tackar bestämt nej till en ministerpost«

På fredag utses Ibrahim Baylan till ny socialdemokratisk partisekreterare efter Marita Ulvskog. Den tillförordnande Håkan Juholt får därmed gå.

Det blev varken Europaparlamentet eller partisekreterarposten. Vad har du för planer nu?

- He, he , he. Jag hade som sagt var ett starkt stöd för kandidaturen till Europaparlamentsvalet och var inställd på det. Sedan fick jag frågan om att bli tillförordnad partisekreterare. Då insåg jag att jag bytte fem år i Europaparlamentet mot fem månader som partisekreterare för att förbereda kongressen innan den ordinarie partisekreteraren ska väljas. Jag var väl medveten om att det var det bytet jag gjorde. Nu kom det här skiftet några månader tidigare än vad jag hade trott och planerat för. Ingen dramatik. Det handlar om ett antal månader tidigare som den nya partisekreteraren var på plats.

Så du hade inte hopats på att sitta kvar?

– Jag har självklart tänkt på det. Men jag bor i Oskarshamn och är ensamstående pappa till två tonårspojkar. Min magkänsla var nog att jag inte skulle kunna tänka mig att vara kandidat. Nu är det ju så att jag är riksdagsledamot och ordförande för socialdemokraterna i Kalmar län och har en hel del intressanta uppgifter. Men det är ju klart att om jag skulle ta på mig ytterliga ett uppdrag, om jag skulle få frågan om att göra något ytterligare, så skulle jag ha funderat på det under sommaren. Nu får jag fundera lite tidigare.

Har du inte funderat någonting på din framtid?

- Det är klart att jag har funderat lite. Men det berör andra. Jag ska först och främst få en fråga och sedanvara lämpad för det. Men jag känner ett väldigt starkt stöd. Jag känner mig verkligen inte placerad på någon gubbhylla eller placerad i kylan. Tvärtom. Det var olika omständigheter som gjorde att den nya partisekreteraren behövde komma på plats redan nu och inte på kongressen. Det har jag förståelse för.

Kan en ministerpost vara någonting?

– Vi har ju fel regering. Jag kommer bestämt tacka nej om Fredrik Reinfeldt frågar mig. Jag tror inte alls på hans politik. Det var ju roligt, Ha, ha ha… Jag har varit ledamot av regeringens försvarsberedning sedan 1995, så jag känner ett väldigt starkt engagemang för försvarspolitiken och tycker att den är kul att jobba med. Men samtidigt; jag är en lite gråhårig, överviktig man. Det kanske är dags att styra in till någonting annat och sätta tänderna i något annat uppdrag.

Så det är så det ser ut?

- Ja, på den här nivån i politiken så kan det ändra sig väldigt fort och så måste det också göra om man är ett lag. Att gå och vänta på att man ska göra någonting, och planera att man ska göra någonting, det är sällan framgångsrikt. Som sagt var kände jag ett väldigt starkt stöd i Europaparlamentet och var föreslagen i från väldigt många avdelningar i landet. Då kände jag, fan det där blir jävligt skoj efter tolv tretton år i riksdagen. Att få utmana Gunnar Hökmark och de andra moderaterna i EU-parlamentet och verkligen driva en socialdemokratisk politik där. Det kände jag för.

Ångrar du inte nu att du tacka nej?

- Man kan inte gå runt och ånga saker och ting. Jag är frisk och har roligt och har stort förtroende. Så vad mer kan man begära. Så nej, det gör jag inte. Jag är glad att jag fick frågan och tackade ja till att bli tillförordnad partisekreterare. Nu gäller det att den nya partisekreteraren får allt stöd i sin viktiga uppgift.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera