Första, förvirrade funderingar från Förenta staterna

Text:

Långt borta från LO-möten och väljarförflyttningar försöker jag ställa om. Efter några dagar i Washington är jag nu i Philadelphia där mitt flotta stipendieprogram på sju veckor precis har startat. Meningen är att jag ska studera vad som händer i mediebranschen – de döende papperstidningarna, de nya (?) affärsmodellerna on-line, allt det där. Syftet är så klart att ta reda på vad Fokus kan och borde göra framöver. Och visst är det viktiga frågor, och en fantastisk chans att se och lära.

Men än mer angeläget än att studera paradigmskiftet inom media känns det att försöka förstå vad som händer med makroekonomin och politiken. För en sak är säker, och det hade jag inte riktigt fattat hemma i Sverige (och Stockholm) skyddad av goda statsfinanser och skattesänkningar för alla som jobbar. Krisen i USA:s ekonomi är värre, mycket värre, än vad jag hade trott - och då läser jag ändå amerikanska tidningar hemma varje dag.

Utan att ha landat riktigt än, med amerikansk politik och LO/AMF i bakhuvudet tänker jag ungefär tre saker:

1) värderingsfrågor kopplade till krisen kommer att hålla i sig ett tag, såväl i USA som i Sverige. Kanske inte bonusar, men frågor om ansvar och moral. Det är det Schlingmann vill, och just nu går det som det ska för regeringen. Kan Reinfeldt hålla i den diskussionen, så vinner alliansen valet.

2) Jobben trumfar allt, om det fäster på agendan och om folk kopplar det som händer till politiska beslut. Frågan är om s lyckas få jobbkrisen att fästa på Borg.

3) Höstens EU-ordförandeskap är ännu mer värdefullt i kristid än det hade varit annars för Reinfeldt. I tider av kris vill folk ha ledarskap, enighet, meningsfulla kompromisser – se bara på G20-mötet i helgen.

Men som sagt, den egentliga frågan var ju utvecklingen i mediebranschen. Well, får återkomma till det.