Martin Holm

Text: Nils-Olof Zethrin

Bild: Scanpix

För den stora allmänheten och för de flesta sportintresserade var Martin Holm okänd. Thaiboxningen finner man i den kampsportkultur som legat en bit vid sidan om dagliga sportsidor och folkrörelseidrott.  Men bara för att kampsport sällan hittar till DN-sporten eller till SVT:s och TV4:s huvudkanaler betyder det inte att den har få utövare eller intresserade. Flera av fullkontaktsporterna har funnits i andra kulturella och sociala sammanhang än övriga delar av idrotten. I denna värld var Martin Holm den framgångsrikaste och mest välmeriterade svenska fightern.

Thaiboxningen och det internationella galakonceptet K1 har varit pionjärer när det gällt att knyta ihop idrott med nya distributionsformer för rörliga bilder, internet och dataspel. Kampsporten har frodats i en vildvuxen subkultur med många utövare, med en stor publik och med regelbundna sändningar i kabel-tv. Den finns i specialtidningar, i datorspel, »karatefilmer« och på webbsidor. I just Sverige har också thaiboxningen sedan 1990-talet utgjort en arena för professionella kampsportgalor när proffsboxning varit förbjuden eller hårt reglerad.

Marin Holm blev under sin karriär både världsmästare som amatör och professionell inom kick- och thaiboxning. När han sedan gick över till K1, där stående kampsportare från olika discipliner möts, fick han tävla mot de största världsstjärnorna. I Japan och Frankrike boxades han inför uppåt 70 000 åskådare. Galorna har sänts över hela världen. Totalt gick han cirka 60 matcher, 55 vinster varav 40 på knockout.

I juli 2002 vann han över brasilianaren Glaube Feitosa redan i rond ett. Denna rond av stilren boxning kombinerat med drivna bentekniker är klassisk inom svensk kampsport. Den inledde Holms två år i stjärnglansen. Succéperioden avslutades med en så kallad »superfight« vid GP-finalen i Tokyo Dome 2003, återigen inför 70 000 åskådare. Han sänkte där välden Jan »The Giant« Nortje med ett knockoutgivande knä i magen.

Holm boxades som tungviktare och han vägde 100 kilo när han var på sin karriärs topp. Trots detta var han en av de mindre och lättare boxarna inom K1 där man inte har viktklasser. Han kombinerade snabbhet, teknik och aggressivitet med en god defensiv. Allsidigheten gjorde att han gick matcher mot de allra bästa. Snabbheten och aggressiviteten bidrog till hans många knockout-vinster, men i de nio K1-matcherna visade han upp de goda defensiva kvaliteter som bidrog till att han aldrig under sin karriär kom att bli nerslagen.

Martin Holms boxningskunnande tog honom till de största arenorna, han är förmodligen den enda svenska kampsportare/boxare som blivit en figur i ett Playstation-spel, »K1 Grand Prix 2003«, och han har funnits på samlarbilder i Japan. Han var också ett dragplåster i de professionella kampsportgalor som sedan mer än ett decennium ordnats i Solnahallen, men som numera äger rum på Hovet och Globen.

Parallellt med att några av de tidigare obskyra kampsporterna har blivit populärare har de också organiserats tydligare. Med detta har följt att både thaiboxningen och Mixed Martial Arts, som ibland tävlar i åttakantiga burar likt Ultimate Fighting, nyligen tagit steget in i folkrörelseidrotten och Riksidrottsförbundet.

»Jag är en fighter, jag tror alltid på mig själv« och »Jag var aldrig rädd«, sa Holm i en TV3-intervju för några år sedan. I en annan intervju beskrev han sin skolgång med att han ofta hade resurslärare vid sin sida, men att han ändå lyckades gå ut skolan med höga betyg. Kontrasten mellan den ostyriga eleven och de goda skolresultaten är påtaglig. I ringen var han både en defensivt skolad taktiker och en knock-out-boxare. I offentliga sammanhang framstod han som ödmjuk och tänkande. I hans inre pågick samtidigt en kamp. Efter att Holm gått sina största matcher under 2000-talets inledning kom han under sina sista år att arbeta för att komma tillbaka i form för de stora matcherna och samtidigt hitta sig själv. Han vann inte denna kamp, men Holm kommer att bli hågkommen för att han inte ens när han förlorade knappt mot Ray Sefo eller Ernesto »Mr. Perfect« Hoost blev nedslagen.