En rejäl återställare

Text:

Samtidigt som finanskrisen firar ettårs­jubileum fortsätter en del av krisens överlevare att fira. En av den amerikanska storbanken Wells Fargos toppchefer, Cheronda Guyton, har hållit stora fester i en lyxvilla i kändistäta Malibu, Kalifornien. Problemet är att fastigheten inte tillhörde Guyton, utan tagits i pant av banken sedan ägaren, en kund, inte klarat sina lån. Guyton fick sparken direkt. Men ändå. Man anar en kultur i finansvärlden som inte går att ändra med några pennstreck.

Många av dem som orsakade krisen har fallit, som Lehman Brothers-chefen Fuld själv, men många har pengarna, och ibland även hedern, i behåll. Richard S. Fuld Jr är visserligen hatad, men fortfarande en med alla mått mätt mycket mycket rik man.

Bonusarna är nu på väg tillbaka till nivåerna före kraschen, även om Anders Borg och Fredrik Reinfeldt och deras ministerkolleger i Europa vill lägga ett tak på de »rörliga ersättningarna«. Trycket på EU ökar nu att faktiskt driva igenom regler som ökar kontrollen över finansmarknaderna och minskar riskerna. Men sannolikheten att EU ska lyckas skapa ett internationellt överstatligt regelverk med en beslutande myndighet förefaller ganska liten. Det är för svårt att enas om en hållbar konstruktion.

Samtidigt gör sig krisens effekter på politiken och samhället påminda. I USA har det gigantiska budgetunderskottet, som orsakats av »rädda-bankpaketen«, nu blivit ett konkret hinder och argument emot vårdreformen.