Aktuellt

Taskigt mot Obama

Det är för tidigt att prisa Barack Obama.

Det är svårt att inte imponeras av Barack Obama som person och kampanjpolitiker. Men Nobels fredspris, efter knappt nio månader som president – näe. Barack Obama har, mycket tack vare den globala avskyn mot hans företrädare, lyckats tina upp en del internationella relationer. Han har hållit ett fint tal i Egypten. Han har stora ambitioner när det gäller fredsprocessen mellan Israel och Palestina, men utan att ännu ha nått några resultat. Han har påbörjat ett viktig process för ett icke-spridningsavtal, men detta är ännu i sin linda. Han är invecklad i en fruktansvärd konflikt i Afghanistan, som är svår att se någon lösning på.

Barack Obama brottas med omvärldens höga förväntningar och en problematisk hemmaopinion. Hans politiska motståndare får nu vatten på sin kvarn i argumentationen om att Obama är mer yta än substans, mer ord än resultat. Det är nästan så att man undrar om Karl Rove har haft ett finger med i spelet, och kuppat Nobels fredspriskommitté.

Läs mer om Obama: Obamas utmaning, Enade mot talibanerna, Att tala är att handla, Dags att städa upp efter Bush

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera