Laddat

Text: Calle Fleur

Vägra vapen

Alla vill inte vara med och leka krig. Några uppmärksammade svenska vapenvägrare:

Sten Tolgfors
Av moraliska skäl vägrade försvarsministern att bära vapen i lumpen. Sten »Tomhylsan« Tolgfors säger sig ha ändrat inställning i frågan då han insåg att det finns krafter i världen som är »onda«.

Ulf Lundell
1972 skulle rockrebellen egentligen ha avbrutit skrivandet av generationsromanen »Jack« för att göra lumpen. Lundell vägrade och fick spendera en månad på gotländska Lärbroanstalten.

Kjell Bergqvist
Efter att skådisen raljerat om översittare och maktmissbrukande chefer vid mönstringen, skrev psykologen att »det kan få oanade konsekvenser att ta in Bergqvist till militärtjänstgöring«.

Henrik Emilsson
I våras avslöjades det att en värnpliktig soldat tvingats gå runt med ett leksaksvapen i plast, efter att han ansökt om vapenfri tjänst. »Det kändes förlöjligande och pinsamt«, sa Henrik Emilsson till Värnpliktsnytt.

LISTBartholdson

Födelsedagsbarn

I år fyller paraplyorganisationen Folk och Försvar jämnt. Biträdande generalsekreterare Lena Bartholdson om sjuttioåringens »flaggskepp«:

Historik
Den första rikskonferensen ägde rum i Ånn 1946. Sedan dess har mötena alltid hållits i fjällmiljö.

Form
I början handlade konferensen uteslutande om försvaret, men innehållet har både breddats och komprimerats. Nu handlar det om allt från internationella insatser till integrationsfrågor. Det är en stor variation på deltagarna.

Samvaro
Ett viktigt syfte med rikskonferensen är att nätverka. Förmiddagarna är fria för egna möten eller en runda i skidspåren. På kvällarna äter deltagarna middag tillsammans och dansar.

Teknik
Det från början slutna arrangemanget har blivit alltmer tillgängligt. I år streamas konferensen för första gången via hemsidan.

Gäster
Försvarsministern, partiledarna och ÖB är återkommande gäster. Två tidigare generalsekreterare för Nato, bland andra Javier Solana, har också deltagit.

Musik

Trött på »Imagine« och »I natt jag drömde«? Några annorlunda sånger om krig och fred:

»Min soldat«
Ulla Billquists låt var en av krigsårens största skivsuccéer. Om en ung kvinnas längtan efter sin fästman – förr ett »modelejon och en dandy«, nu »en oklippt soldat«.

»Jag orkar inte mer«
Markoolio beskriver sin lumparupplevelse med textrader som: »Man kryper i lera och äter gammal mat«.

»99 Luftballons«
Få av 80-talets megahittar har så väl lyckats fånga rädslan för en annalkande apokalyps. Den tyska sångerskan Nena sjunger om 99 frisläppta ballonger som orsakar total förintelse på grund av stissiga militärer.

»Paschendale«
Heavy metal-gudarna Iron Maidens låt om en ung soldat under första världskriget. Sångaren Bruce Dickinson mässar om maskingevär, taggtråd och blod.

LISTgyllenhaaljpg

Boktips

Lars Gyllenhaal, aktuell med boken »Elitförband« i Norden, är en hejare på säkerhetspolitik och militärhistorik. Några favoritböcker:

1. »Skarpt läge – om svenskar i strid och om ett sårbart samhälle« av Peter Larsson (2006). Synnerligen aktuell och viktig bok, trots att den inte är ny.

2. »Terror online – cyberhot och informationskrigföring« av Roland Heickerö & Dan Larsson (2008). Om den nya dimensionen för krigföring. Borde finnas med i alla framtida scenarier.

3. »De ska ju ändå dö – tio år i svensk underrättelsetjänst« av Gunnar Ekberg (2009). Synnerligen läsvärd. Borde debatteras mycket mer.

4. »Under den fridfulla ytan« av Emil Svensson (2005). Om hur konfrontationen mellan supermakterna märktes i svenska vatten.

5. »Besegra utan strid – den psykologiska krigföringens historia« av Eino Tubin (2007). Den psykologiska dimensionen av krigföring blir allt viktigare.