Singh, vaccin och bloggtips

Text:

I morgon tisdag står vetenskapsjournalisten Simon Singh inför skranket för att försvara sig mot de förtalsanklagelser som det brittiska kiropraktorförbundet riktar mot honom. Källan till det hela är den här artikeln i The Guardian. När jag pratade med Simon Singh var han relativt lugn och vid gott mod.

I morse intervjuades både han och medicinreportern Anna Bäsén i P1-morgon. Inslaget finns här.

Mest heltäckande om Simon Singh och nödvändigheten att reformera den  brittiska förtalslagstiftningen skriver bloggaren Jack of Kent.

Det stora reportaget i veckans nummer av Fokus, Mirakel för miljarder, har bland annat kommenterats i bloggen Tankebrott, som i ett långt och mycket intressant inlägg ger exempel på några av guldgrävarna inom den lukrativa alternativmedicinska branschen.

I fredags vann försäkringsbolaget Trygg Hansa ett mål mot två föräldrar som hävdat att deras sons autism orsakats av vanliga vaccinationssprutor mot difteri, stelkramp och polio. I våras skrev jag om vaccinets historia och den stora skrämselpropagandan mot vaccin i en artikel med titeln Vaccinets guldålder.

Är det inte dags att en gång för alla släppa föreställningen att vacciner orsakar autism?

I sammanhanget rekommenderas bloggen Orsakverkan, som skriver intressant och uttömmande om både myten om vaccin och pseudovetenskap i allmänhet, samt läkaren Mats Reimers högintressanta bloggDagens Medicin.