Skeptikerna firar fall

Text:

Det var klimattoppmötet i december som knäckte klimatchefen. Klimatskeptikerna korkar upp champagnen.

Man kan förstå honom. Yvo de Boer, FN:s chefsförhandlare i klimatfrågor. Med en lång karriär inom världsorganisationen bakom sig bevittnade han från första parkett hur klimattoppmötet i december blev precis det fiasko världen inte behövde.

Jag satt på flera presskonferenser under mötet, förhandlingstopparna vid podiet. Ofta var de Boer sen. Han lät chefen Ban ki-Moon vänta. Han lät Danmarks statsminister vänta. När han sen dök upp såg han uttråkad ut. Han satt mest och sms:ade, log när han fick svar. Och så skrev han igen. En halv meter till höger om honom satt FN-bossen och försökte förklara varför det var så svårt att rädda världen.

Yvo de Boer har sagt i intervjuer att de var nära, så nära ett avtal då under den sista förhandlingsdagen. När makttopparna tomhänta flög hem igen var förhandlingschefen mer besviken än han velat medge.

Sedan floppen i Köpenhamn har kritiken hårdnat mot FN:s klimatpanel IPCC. De onda tongångar som tidigare bara legat och puttrat har nu ökat i styrka och i veckans nummer av Fokus skriver vi mer om det allt mer högljudda kriget mellan forskarna och skeptikerna.

När Yvo de Boer på torsdagen offentliggjorde sin avgång jublade klimatmotståndarna. 1-0  till skeptikerna - som så sent som förra veckan krävde att hela IPCC läggs ner.