Kallur och katterna

Text:

Katter kan användas till mycket, har jag nyligen fått lära mig.

När jag researchade förra veckans artikel om hur våra största idrottsstjärnor använder kontroversiella alternativa behandlingar för att bota sina idrottsskador, intervjuade jag bland annat läkaren Joel Fries. Han tycker, till skillnad från Anja Pärson, att vitkål gör sig bäst i maten, och vill helst inte kopplas samman med elitidrottens livsmedelsfalang.

Däremot berättade han intressant om den metod med nålbehandlingar som han varit med och utvecklat framgångsrikt används av häcklöparsystrarna Kallur.

Jag försökte förstås nå bägge systrarna för att höra om deras egen erfarenhet av nålarna, men lyckades inte få dem på luren innan artikeln skickats till tryck. Jenny Kallur ringde upp ett par dagar senare och berättade om sina positiva resultat och att hon nu satsar på comeback lagom till sommarsäsongen drar igång.

Ännu mer intressant var det att höra henne berätta om den mängd mejl, telefonsamtal och andra raggningsförsök som hon och Sanna utsätts för. Personer som säger sig ha just den rätta behandlingsmetoden för systrarnas onda benhinnor, och som med hjälp av mer eller mindre aggressiv marknadsföring jobbar på att övertyga dem att prova just deras fantastiska metod. Jenny Kallur berättade att förslagen rör sig i ett brett spann; från seriösa till lite mer vetenskapligt tveksamma.

Vad sägs om förslaget att duscha hett - som enligt en ivrig medicinman skulle hjälpa mot precis ALLA idrottsskador?

Eller det mest bisarra av alla förslag som Jenny Kallur fått. En person som påstod att det bara fanns en sak att göra när inget annat hjälpte.

Lägga en katt på benet.

Ja, ni läste rätt. Enligt kattförespråkaren skulle vibrationerna från en spinnande katt bota benhinneinflammationen.

Jenny Kallur tackade nej till erbjudandet.

Mer om den blomstrande alternativmedicinbranschen i reportaget "Mirakel för miljarder".