Bangkok blöder

Text:

Bild: MANAN VATSYAYANA/scanpix

Brinnande skyskrapor och stridsvagnar på gatorna. Bilderna från Thailands huvudstad ser ut att komma från en krigsskådeplats. Men trots att striderna under veckan blev alltmer våldsamma finns det nu tecken på ett slut på den flera månader långa protesten. I onsdags gav rödskjortornas ledare upp och överlämnade sig till polisen.

Någon varaktig fred är däremot svårt att skönja. Trots att rödskjortornas ledare i onsdags formellt gav upp och erkände sig besegrade kvarstår konflikten mellan Thailands två konkurrerande ekonomiska och politiska block. I ena ringhörnan står affärsmän och politiker som har den förre premiärministern, korruptionsdömde Thaksin Shinawatra, att tacka för sina förmögenheter och som har mycket att vinna på att ett Thaksinvänligt parti vinner nyvalet. I den andra hörnan finns militären, kungahuset och det rojalistiska partiet. Kort sagt, landets gamla elit som nu vaktar sin position i samhället. Deras anhängare klär sig i gult, kungahustets symbolfärg.

Eftersom landet är splittrat i två politiska läger tror många bedömare att det som nu krävs är en tredje väg, ett helt nytt parti som kan överbrygga de gamla motsättningarna. Många trodde att den nuvarande premiärministern Abhisit Vejjajija skulle kunna vara en sådan kraft men han har visat sig stå för nära gulskjortorna.

Det mäktiga kungahuset har hållit ovanligt låg profil. Kung Bhumibol har suttit på tronen sedan 1946 och är inte vid god hälsa, vilket är ännu ett orosmoment i det thailändska samhället eftersom det inte finns någon solklar tronföljare. När monarken dör riskerar maktkampen mellan de två politiska lägren därför att trappas upp.