Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Extra

Här är det bäst att bo 2010 – rankningen

Här hittar du alla kommuners placeringar i årets » Här är det bäst att bo«.

vår temasida kan du själv jämföra olika kommuner.

26 thoughts on “Här är det bäst att bo 2010 – rankningen

 1. Var som helst är bäst att bo – i Norrland!

  Här talar tystnaden ditt inre språk, med ditt jag
  och nattviolens doft av månljus svävar
  din själ in i himlen
  och åter
  leende

  igen…

  och vidderna viskar i vind: Utrymme
  rymmer bedövande vackra vyer, hälsobringande
  känslor av frihet…

  Och här når dig tonerna av Hälsingelåtar, framfamlade av nävar,valkiga som hästens hovar, i sök på stråke och strängar efter toner ur sorlet från ursprunglighetens källa i oåtkomligheten… Somt har de förmått fånga, kanske konstrasterande skuggor och dagrar, djupaste mörker måhända, dock alltid glimtar av strålande sol, som glittrar också i de svartaste tonslingor, de i tidens flykt svävande…
  tonerna som av tiden bevingade; som väver forntid och nutid samman till en slingrande stig att vila vid… en vila som stämmer din själ till samklang med din sökta, inre harmoni…

  Vågar du? Här i Hälsingeland vågar du öppna dina sinnen mot oändligheten, låta dig fångas av förtrollande Hälsingelåtar, sprungna ur genuina spelmäns inomvärldar. I denna musik dansar vättar, troll och huldror. De greppar din själ, drar den in i ringdans med sig själva och vildmarkens alla forntida gudar, en dans som snurrar, studsar och leker till låtarnas förhäxande toner… Vågar du vila i tassandet från flämtande skuggor och solblommor, tassandet runtom mossiga stenar och stammar i storskogens gröndunkla andetag, så hör du också solstrålens tassande på mjuka mossan och din själs jubel…

  Vad riskerar du? Risken är att du blir trolltagen, förd in i evig kärlek till Det blå landskapet, Nordens Elyséum, Hälsingland.

  Visst vågar du! Välkommen!:-)))

  ps. Delsbo är lugnare nu!:-))) ds

 2. Lennart skriver:

  Jag förstår inte hur jag ska läsa detta!

 3. Mona skriver:

  Hej, När man gör denna undersökning tar man då hänsyn till kvalitén på skolverksamheten. Ställer mig lite undrande då vår kommun ligger bland de 30 översta. Men kvaliten på skolan om man utgår från de nationella proven ligger bland de sista.

 4. Annliv skriver:

  Enl. Ekerö kommuns hemsida står det : ”Ekerö är den kommun i Stockholms län som är bäst att bo i, enligt en undersökning som tidningen Fokus presenterat idag”.
  Jag kan inte ens läsa tabellen ?? Eftersom jag är nyfiken och boende på Adelsö utanför Ekerö och tycker det är MÅNGA saker som borde förbättras. Inte minst kollektivtrafiken blir jag ju nyfiken på vilka som svarat och vad som är så bra ?!
  Jag håller inte med !! Statistik som inte går att tolka är rätt värdelös !

 5. Persigen skriver:

  Jag håller med Mattias!
  Kan ni inte korrelera erat idex med andel invandrare i kommunen. Gärna även andel mottagna flyktingar. Det skulle vara intressant och se.
  Landskronabackspegel

 6. H Lindberg skriver:

  Enligt Fokus är det bäst att bo i Habo. Det är helt fel. Vi bodde i Habo under perioden 1987 – 2009. Efter varje positiv rapport om Habo kommuns förträfflighet så ökade självgodheten, arrogansen och högfärden hos makthavarna i kommunen. De har varit helt besatta av att få hit nyinflyttade barnfamiljer medan vi som hade bott länge i kommunen inte varit värda något såvida vi inte var med i samma klubb för inbördes beundran. Vår skatt höjdes i takt med att nya förskolor och skolor måste byggas. Nu har vi flyttat till en mycket bättre kommun även om den ligger långt ned på Fokus lista.

 7. Hans skriver:

  Frågan är ju om denna undersökning stämmer med verkligheten. Dorotea och Arvidsjauer anses ju väldigt mycket bättre för unga än storstäderna med allt sitt nöjesutbud. Det finns också en massa andra faktorer som är mycket viktiga för boendet t ex: prisnivå, kommunikationer, sevärdheter, affärsutbud, avstånd till shoppingcentra, avstånd till storflygplats, nöjesutbud, idrottsevenemang, etc.

 8. Nils skriver:

  Är denna ranking verkligen seriös?

  Verkar som att idealet är att alla kommuner ska vara som Vellinge, Askim och Danderyd. Rikemansreservat med noll invandring, svindyra bostäder och feta SUV:s att köra in till Stockholm, göteborg och Malmö med…..

  Om nu tex Götet och Malmö är så värdelöst att arbeta i (128 resp 146). Hur kan det då komma sig att det pendlas in till dessa städer i 50.000 tals?

  Och hur kommer det sig att just ungdomar är dom största inflyttargrupperna i storstäderna när dom enligt rankingen ska vara totalt värdelösa för unga människor? Arvidsjaur nr 4 och Dorotea 3:a för ungdomar!!! Är det gratis sprit på redaktionen?

 9. Pelle skriver:

  Fattar inte varför du är så arg Chrihog? Bara för att vissa kommuner rankar sämre än andra, betyder det inte att vi är dåliga internationellt sett. Jag skulle vågar påstå att även de sämre rankade kommunerna är bättre platser att bo på än genomsnittskommuner i majoriteten av världens länder.

 10. Chrihog skriver:

  Jag är inte längre glad över att vara svensk!
  Varför får det vara så här? Borde inte de som regerar ett land se till att kommunerna sköter sig gentemot befolkningen? Det borde finnas lagar för detta och mer kontroll! Jag är mycket besviken på hur det här landet har utvecklat sig.
  I så många områden känns det bara att de regerande genom åren har helt försummat och misslyckats totalt. Så också med rättssystemet.
  Här kan man emellertid ta livet av en annan människa utan att ens få ett ordentligt straff.
  FY skam Sverige! Vad fungerar egentligen här? Jag är inte längre glad över att vara född ”Svensk” och det blir ingen flagga för min del på nationaldagen. Det lyser bara falsk självbelåtenhet och ett hysteriskt hyckleri om ett land som för länge sedan förlorade sin glans.

 11. Mattias skriver:

  Det var den sämsta publiceringen av en arbetsbok jag någonsin sett, oläsbart! Lägg ut en länk så folk kan ladda ner tabellen istället och se de olika kolumnerna samtidigt som man läser kommun för kommun.

  Tabellen väcker för övrigt fler frågor än svar Dorotea har en ett medelinkomsttal på ”11” Lidingö ”2” och Danderyd/Täby ”3” – menar ni då att medelinkomsterna är bättre ä Dorotea än tex. Solna ”20” och Tyresö ”15”? Det är jag ytterst tveksam till..

  1. Nicklas skriver:

   Håller med Mattias, detta är helt oläsbart, när man i papperstidningen ger intrycket av att jag själva skall kunna göra min egen rankning baserat på fokus olika framtagna variabler, förväntade jag mig något läsbart och användbart..

 12. Beate skriver:

  Varför tappar alla storstadskommuner? Tex Solna från plats 14 till 110 (enligt http://twitter.com/solnabloggen).

 13. Martin skriver:

  Kan ni inte korrelera erat idex med andel invandrare i kommunen. Gärna även andel mottagna flyktingar. Det skulle vara intressant och se.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»#Metoo blir partipolitik«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera