»Det krävs mer polisresurser«

Text:

Bild: Fredrik persson/SCANPIX

Vad känner du efter det som har hänt?

– Jag känner mig inte så glad men livet går vidare. Vi måste visa att de goda krafterna är starkare än de onda krafterna. Vi får inte ge upp utan fortsätta jobba med barnen. Även om jag känner mig ledsen måste jag visa ungdomarna att jag är stark och att vi inte böjer oss.

Varför tror du att just Rinkebyakademien blev måltavla?

– Jag tror inte att vi är en måltavla utan att det var en olyckshändelse. Det finns ingen anledning till att någon skulle vilja bränna ner Rinkebyakademien – en institution som är ungdomarnas stolthet. Nu råkade det vara vi som stod i vägen när de hade bomber i sina händer, så att säga.

Är upploppen en del av ett samhällsproblem eller handlar det om enstaka incidenter?

– Jag vill tro att människor har mycket gott i sig, det är det som gör oss annorlunda än djuren. Men när människor beter sig på det här sättet så handlar det om ett missnöje som finns på grund av det ena eller andra. I stället för att hantera det här missnöjet på rätt sätt – positivt, med kärlek och ömhet – hanteras på ett sådant sätt att de unga blir ännu mer aggressiva. Vi i vuxenvärlden måste ta ungdomarna på allvar och berätta vad vi kan göra för dem, så att de använder sin kraft konstruktivt i stället för destruktivt.

Vad förmedlar det här för bild av Rinkeby?

– Det har inget med Rinkeby att göra, det har att göra med alla ungdomar som är missnöjda. Nu råkade det hända i Rinkeby, men det finns inte sämre ungdomar här än någon annanstans. De kanske är mer drabbade här bara på grund av strukturen.

Vad tycker du om polisens och myndigheternas agerande?

– Man borde ha tagit det mer på allvar, och bemött ungdomarna på rätt sätt tidigare. De borde inte nonchalera det som hände redan i måndags till exempel. De måste sätta in mer resurser och mobilisera krafterna för att undvika att sådant här händer. Men det är lätt att vara efterklok.

Flera ministrar besökte Rinkeby efter branden. Vad vill du säga till dem?

– Jag vill inte säga någonting till dem. Jag vill inte lägga mig i politiken, det är väldigt viktigt för mig. De är intellektuella människor och får avgöra själva vad som borde göras. Vad jag kommer göra med mina ungdomar, det är en annan sak.

Och vad är det?

– Jag kommer visa att det är väldigt viktigt att kunna koncentrera sig på att ha ambitioner som hjälper dem att bli en del av ett samhälle som de känner sig stolta över. Att bli integrerad, inte segregerad. De är svenskar och de ska kunna känna sig stolta över det, att ha den här amerikanska andan. Varenda amerikan är stolt över att den är amerikan.

Vad är syftet med Rinkebyakademien?

– Det är att förena näringsliv med skola för att våra barn och ungdomar lättare ska få jobb. Genom att barnen får mentorer lär de sig det svenska samhället och att knäcka koderna. För mentorerna blir våra Ali och Hassan också deras Ali och Hassan.

När du var lärare i klass 9A i tv-dokumentären sa du att alla kan få VG. Håller du fast vid det?

– Ja, alla mina barn har fått minst VG. De som var bäst nu på skolavslutningen kom från min klass, så jag håller fast vid det. Det handlar om att kunna motivera, mobilisera och tro på dem.

Vad händer nu?

– Våra lokaler har brunnit ned, men inte våra visioner och drömmar. Nu på fredag ska vi gå på restaurang med våra ungdomar, äta och dricka gott, och gå på Gröna Lund. I dag finns en starkare Rinkebyakademi än i går. Hinder och motgångar förenar oss och ur askan föds hoppet.

Detta har hänt

Redan i måndags började oroligheterna i Rinkeby som snabbt eskalerade med stenkastning och bränder. Ett 50-tal ungdomar drabbade samman med polisen natten mot onsdagen då även Rinkebyakademien brändes ned. Brandmän och polis hindrades från att ta sig till lokalerna. Stavros Louca är en av drivkrafterna bakom Rinkebyakademien som bedriver mentorskap och ämnesfördjupning för skolungdomar.