»Jag har alltid stött Mona«

Text:

Bild: Scanpix

Vilket lag håller du på?

– Inget egentligen, men jag tror att Brasilien vinner. Deras match mot Nordkorea i veckan var bäst hittills under mästerskapet – roligt spel. En annan möjlighet är Holland. Sämst hittills är förstås oljudet på läktarna. Men jag förespråkar inte ett förbud mot vuvuzelan på arenorna – det är ju deras tradition och det är härligt att det är fullsatt och hög stämning på matcherna.

Vilka blir följderna av det här mästerskapet för Sydafrika?

– Man har nog överdrivna förväntningar på landslaget men på det stora hela verkar sydafrikanerna ha klarat uppgiften bra och jag tror att evenemanget kan stärka deras självförtroende. På lite längre sikt kommer det att vara positivt för fotbollen i både Sydafrika och resten av kontinenten.

Vad tycker du om de svenska tränarinsatserna?

– Det är en fantastisk prestation att man har lyckats ympa in ett nytt spelsystem på bara ett par veckor. Det visar vilken hög standard vi har på tränarna i Sverige.

Här i Sverige stundar val i september och socialdemokraterna går in med ovanligt låga opinions­siffror i valrörelsen. Hur är stämningen i partiet egentligen?

– Uppåt måste jag säga. Både bland valarbetare och ute på gator och torg där jag rör mig mycket är det god stämning och många kommer fram och vill heja. En del är uppretade på arbetslöshetssituationen men då brukar jag säga att om vi ska kunna ändra på den saken måste ni ge oss chansen.

Hur påverkar det faktum att det är så jämnt mellan blocken?

– Jag tror att det blir väldigt tajt. Oavsett hur opinionssiffrorna ser ut gäller det att vara ödmjuk inför valdagen. Övermod är farligt, för det kommer att kunna ändras in i det sista.

Kommer du att ha någon formell roll i valrörelsen?

– Nej, men jag kommer att vara aktiv med dörrknackning och vara ute och prata med folk. Jag lämnar riksdagen nu, jag har varit med så länge och det är dags att lämna plats för andra. Det är viktigt med föryngring. Jag och Nikos Papadoupolus lämnar plats för två nya – 23-åriga Emilia Bjuggren och 72-åriga Sven Britton. Det är bra att fylla på med både unga och gamla med skilda erfarenheter.

Bara varannan socialdemokratisk väljare tror på Mona Sahlin som statsminister – hur ser du på det?

– Det är en kombination av att hon är kvinna, det finns många som tycker att det känns ovant, och att hon är en omstridd person som har varit med länge i politiken. Jag har stött henne från början och jag anser att hon har goda förutsättningar att leda det rödgröna samarbetet, men det är först när hon kommer i regeringsställning som hon kommer att kunna omvärderas för det hon faktiskt gör och inte bara för vad hon har gjort tidigare.

Vad säger du om riksdagens partiledardebatt i veckan?

– Vi var oerhört taggade. Debatt­klimatet inför valet är hårt, lite på gränsen ibland. Möjligen kan det bli lite för mycket pajkastning.

Läget i svensk ekonomi ser lite olika ut beroende på vem man frågar – vilken är din bedömning?

– Vi gick in i den här mandatperioden med överskott i de offentliga finanserna. Sedan dess har den nuvarande regeringen försämrat svensk ekonomi ungefär lika mycket som regeringarna i Grekland och Spanien. Det offentliga underskottet har minskat med 5–6 procent från ett par procent plus till ett par procent minus.

Du har motionerat flitigt i riksdagen om riktade insatser till jazzmusiken – varför ska just den musikformen få ökade statliga bidrag?

– Jag gillar jazz. Det är en genre som inte får det stöd den förtjänar. I likhet med opera finns det ingen kommersiell bas men de båda skiljer sig genom att opera får mellan 30 och 40 gånger mer statligt stöd. Jag tycker att det borde löna sig att vara jazzmusiker.

Detta har hänt

Fotbolls-VM i Sydafrika har – utöver diskussioner om prestationer och domslut – väckt frågan om det sydafrikanska blåsinstrumentet vuvuzelans vara eller icke vara på arenorna. I veckan hölls den sista partiledardebatten i riksdagen före sommaren. Bosse Ringholm var finansminister 1999–2004 och därefter vice statsminister fram till socialdemokraternas valförlust 2006. Sedan dess har han varit ledamot i riksdagen.