En bättre valsedel

Text:

I skrivande stund råder fortfarande osäkerhet kring huruvida Alliansen får egen majoritet i riksdagsvalet. Det parlamentariska läget har utlöst en diskussion om proportionaliteten i det svenska valsystemet. Matematiker och statsvetare vrider och vänder på varje mandat.

Men det finns också en annan aspekt som kanske till och med spelar ännu större roll än den skeva proportionaliteten. Utan tvivel är det nämligen alltid några som av misstag kommer att råka rösta på något annat än de tänkt.

I dag ser valsedlarna ut ungefär såhär:

valsedel1

Huvudproblemet är att partierna är svåra att skilja ut från varandra. I synnerhet när partinamnen ser likadana ut, som till exempel "Sverigedemokraterna" och "Socialdemokraterna".

valsedel4

Många valsedlar har förvisso även en lista över kandidaterna på framsidan. Men känner man inte till dessa, vilket många säkert inte gör, är det inte till någon hjälp. Därför vill jag som ett tankeexperiment föreslå en valsedel som ger partierna möjlighet att att skilja ut sig från varandra både grafiskt och i text.

valsedel2

Kandidaterna har fått flytta till baksidan för att istället lämna plats åt information där partierna ger en kort sammanfattning av sina viktigaste frågor. Dessutom får partierna även sätta sina loggor vid partinamnet.

Ett ytterligare problem med dagens valsedlar är att det är oerhört enkelt att blanda ihop de olika valen till riksdagen, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Färgerna på valsedlarna säger inte särskilt mycket till folk som inte jobbar på valmyndigheten eller nött in dess betydelse genom att rösta i typ tio val. Detta skulle kunna avhjälpas med att markera sidhuvudet tydligare och skriva ut hela namnet på landstinget eller kommunen i det.

valsedel3

Detta är såklart inte en optimal design, och jag menar inte att valsedlarna bör bytas ut till dessa. Se det snarare som ett försök att ge konstruktiv kritik till dagens valsedlar.

Vad tycker ni? Vilka problem har ni identifierat? Finns det bättre lösningar än de jag föreslår?