Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
TIO_jonas2007 Tio frågor

»Björnen är vårt farligaste djur«

 Jonas Wahlström är chef för Skansen­akvariet, där han har jobbat sedan invigningen 1978, och vice ordförande i Svenska Djurparksföreningen.

Var det rätt att skjuta björnungarna?

– Nej, jag tycker att det var klumpigt. Myndigheterna försöker bara bolla frågan mellan sig, och i regel brukar det till sist bli polisen som sitter där med Svarte Petter. Då blir det ett avlivningsbeslut eftersom det i princip är det enda de kan komma fram till. Det tycker jag är väldigt synd.

Vad har polisen för kunskaper att ta sådana beslut?

– Jag tror inte alls att det finns någon kompetens hos polisen. Kompetensen finns på Naturvårdsverket och i Svenska Djurparksföreningen. Man kan väl säga att merparten av poliserna är jägare snarare än björntjänare.

Hur länge hade man kunnat vänta?

– De där ungarna var inte döda efter fem dagar. De var ganska utmärglade uppenbarligen, men de hade klarat sig längre än så. När jag växte upp på Skansen på 1960-talet och de stora rovdjuren fortfarande jagades så kom det praktiskt tagit in björnungar eller järvungar varje vår. Då hade någon skjutit honan, stoppat ungarna i en ryggsäck och sedan tog det tre-fyra dagar innan de hamnade i en djurpark som köpte dem. Och det gick ingen nöd på de ungarna trots att de naturligtvis var i dålig kondition och uttorkade. Att flaskföda björnungar är inget svårt alls. Jag flaskfödde de första björnungarna när jag var elva år gammal.

Så det hade gått att rädda björnungarna?

–Ja, absolut. Så döende kan jag inte tänka mig att de var. Om man exempelvis hade låtit folk från Orsa björnpark som är professionella åka dit och ta med dem så hade de varit alldeles utmärka, lyckliga, levande björnungar i dag. Och dessutom skulle de ha fyllt en vikig funktion i det avelsprogram som finns för den svenska björnstammen i djurparkerna.

Hur är förhållanden för björnar i svenska djurparker?

– En björn som växer upp i stora utrymmen i djurparker har ett bra liv. Det går inte att ta en fullvuxen, vild björn och stoppa in den i en djurparkshägn. Men ungar som växer upp där har det bra tack vare de regler vi har i Sverige. Det finns ju inga björnburar eller björngropar som vi hade för 30–40 år sedan. De är borta. Hellre en lycklig björn i en djurpark än en död björnunge i skogen.

Borde man då inte ha tagit hand om björnungarna direkt?

– Med facit i handen så skulle man kanske ha gjort det, men man kan ju inte utgå från att hon inte skulle komma tillbaka. För det normala beteendet hos en björnhona som i panik tvingas lämna ungarna är att hon går tillbaka. Så nej, de tog rätt beslut till en början att inte göra någonting. Sedan kan man möjligen ifrågasätta om man ska ha en helikopter som surrar runt där för att hålla koll på var björnen är.

Är björnhonan farlig nu?

– Nej. Hon har övergivit sina ungar och kommer att leva ett fortsatt björnliv och föda ungar nästa år igen med största sannolikhet. Men hon var panikslagen och den här killen hade en väldig tur. Det var lite märkligt att hon inte attackerade pojken mer än hon gjorde utan bara med hastigt mod bet ifrån sig och sedan stack sin väg.

Hur farliga är björnar?

– Björnen är det farligaste djur vi har i Sverige, inte att möta i skogen men att möta i samband med att de har ungar som honorna i regel försvarar med sitt liv. Med tanke på björnens storlek och tyngd så ligger man lite illa till om man ska brottas med en björn.

Varför blir det då så stor uppståndelse och engagemang kring de här björnungarna?

– Så är det alltid. Det krävs åtminstone 200 ihjälsvultna barn i Somalia för att väga upp en halvdränkt kattunge.

Men har inte björnen en speciell position i Sverige?

– Jo, så är det. Björn förknippas inte med något som är farligt. Det finns inget björnhat i Sverige. Det finns ett varghat som är fullständigt ogrundat medan björnen är som i visan »Mors lilla Olle« som äter blåbär och annat gulligull. Det finns inte en barnsaga som förtalar björnen men alla förtalar den elaka stora, stygga vargen.

Detta har hänt

I fredags för en vecka sedan blev en tolvårig pojke attackerad av en björn i Funäsdalen sedan han åkt skidor rakt in i björnens ide. Pojken klarade sig och björnen flydde. Kvar var tre björnungar. Länsstyrelsen och polisen väntade med att ingripa i hopp om att björnhonan skulle återvända. Efter fyra dagar insåg de att björnen hade övergivit sina ungar, men då var ungarna i sådant skick att polisen gjorde bedömningen att de omedelbart behövde avlivas.

10 thoughts on “»Björnen är vårt farligaste djur«

 1. Fredrik skriver:

  Det borde väl vara allom bekant att älgen är det farligaste djuret i vårt land. 800 dödade eller svårt sårade i älg-incidenter varje år är svårt att konkurrera med.

 2. Gunnel Söderback skriver:

  Förra året skänktes 5 miljarder till Rädda Barnen och andra människorättsorganisationer, medan vi fortsatte att plåga 80-90 miljoner djur till mat, kläder, mediciner,kemikalier, sport och nöje (spel på hästar osv.). En rännil pengar gick till djuren så att det du, Jonas Wahlström, skriver att vi bryr oss mer om en kattunge än barn är fel. Varför skriver du något som ytterligare triggar de aningslösa, som inte känner till eller vill känna till vad vi ”jordens herrar” gör mot djuren. Varför jobbar du med djur?

  Förutom från mina djurrättsvänner så hör jag aldrig bland ”vanligt” folk att de skulle bry sig det minsta om djur, förutom en och annan som har en hund eller en katt och tar hand om den. Men någon tanke på hur t.ex. grisarna lider har de inte! 40-talist

 3. Snowfox skriver:

  På Aljazeera kan man hitta allt möjligt intressant. Bl.a om vargplågan i USA. De tycks vara några år för oss i utvecklingen!

  http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/03/20113159530398525.html

 4. Magnus skriver:

  Lustigt att det inte pratas om alla björnungar som föds på Skansen varje år, vart tar dom vägen? Bara en liten tankeställare, för så många djurparker finns det inte..

 5. Ingrid skriver:

  Väl talat, Pekka!

 6. pekka skriver:

  ett fasligt tjat om dessa vargar.vi kräver att indien och bangladesh ska hålla sig med tiger så national geographic kan filma där så vi kan sitta i finsoffan och njuta. men vi kan inte ha några loppbitna kräk i våra skogar. uppgiften som s-e f hänvisar till ang vargdöda i indien ställer jag mig ganska tvivlande till. när man varit i sådana länder så torde det framgå ganska klart att förekomsten av vildhundar är ganska stor, det är frågan vad som dräpt dessa människor, vildhundar eller vargar. jag håller med om att björnen torde höra till de farligare djuren i skogen, skulle hellre möta en, obs jag pratar då om ett ensamt djur, en varg som är hungrig än en arg björn. men den absolut farligaste karaktären i vår skog är nog faktiskt det som både björnen och vargen bär på sig, fästingen. och sen har vi ju statistiken som visar med hundraprocentig visshet att jägaren själv är ett större hot, både mot sig själv,kollegor och andra i skog och mark. antalet vådaskjutna talar för sig själv. att sen ta upp hur många som dödats av varg i canada går ju, men fler människor lär ju dött av tristess vid montering av de tangentbord som denne varghatare använder sig av eller i bilen som man tar sig till skogen med för att utsätta sig för farorna som finns i stora skogen. jag går hellre ut i en skog i canada som innehåller både varg och björn, jag har gjort det, än att jag befinner mig i en tunnelbana i stockholm en lördagnatt, det senare har jag avstått ifrån de senaste tjugo åren.

 7. elina skriver:

  Jag som trodde att människan var det farligaste djuret!

  1. Elina, förlåt mitt otänkta … helt rätt har du, enligt mitt ”uppväckta” förstånd! Vi människor är det farligaste på jorden, en allt förgiftande, myllrande hop ohyra! Det är skamligt att vara människa. Undber mig därför den beteckningen, tack!!!

 8. Är björnen verkligen det farligaste rovdjuret i Sverige? Nix! Björnen spöar människan i trängt läge, men käkar inte upp den misshandlade. Vargen, däremot, käkar allt slaget!

  ” En 22-årig student dödades av vargar under en promenad i norra Saskatchewan i Kanada 2006. Mannen, som var ute på en promenad, blev anfallen av vargarna. Genom spår i snön har hela förloppet kunnat följas. 22-åringen försökte fly och slogs till marken. Han hade lyckats resa sig och springa ytterligare en bit innan vargarna slutligen lyckades döda honom. 1963 dödades en 5-årig pojke i Québec, Kanada.[31] Mellan åren 1980-95 dödades minst 233 barn av vargar i Indien. De flesta under 6 år och i de flesta fall inom byns område när de tillfälligt lämnats ensamma.”

  1. Förlåt! Glömde ange källan till vargattackerna: Wikipedia.se

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»Så dålig är alltså arvs- fondsdelegationens styrning och kontroll«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera