»Lämnar inget åt slumpen«

Text:

Bild: scanpix

Hur kom det sig att du bestämde dig för att ställa upp?

– Det var inte så mycket att fundera på. En lagkompis till mig, Malin Moström, hade varit med tidigare, och jag har sett programmet, det verkade kul.

Har ni något gemensamt ni före detta idrottare som ställer upp?

– Ja, det är många saker som förenar oss, men det som slog mig just i vår grupp är att alla där har haft en lång och ibland lite slingrig väg. Alla som når toppen har kämpat hårt, men vi passar ihop för vi har liknande erfarenheter. Vissa av oss har exempelvis fått kämpa för vår sport, inte bara för egna framgångar. Men jag kan inte berätta deras historier, det är deras.

Vad är det ni har gemensamt då?

– Vi har hittat våra egna lösningar på problem, och vi har inte gett upp, hur omöjligt det än har sett ut.

Det verkar som om Ingemar Stenmark piskar alla, trots att han är näst äldst, 55 jämfört med Evy Palms 68 år?

– Nja, Evy utklassade ju alla när vi hängde över vattnet. Men visst, Ingemar är en otrolig tävlingsperson och människa. Det är roligt att se hur han förbereder sig, han lämnar ingenting åt slumpen. Fast det gör kanske inte jag heller … inte mycket i alla fall.

Saknar du fotbollslivet?

– Jag lever ju fortfarande med fotbollen eftersom jag är assisterande tränare i min gamla klubb Umeå IK. Jag saknar inte det vardagliga slitet, jag längtade efter att göra andra saker. När det är stora matcher rycker det i benen, men var sak har sin tid. Nu utbildar jag mig till sjukgymnast och gör praktik för närvarande. Och jag tränar ju fortfarande en hel del, har åkt mycket skidor i vinter och nu är det löpning. Jag kan göra i princip allt utom att spela fotboll, det håller inte knäna för.

Nu är det stora matcher på gång, i helgen inleds allsvenskan i damfotboll. Hur tror du det går?

– Malmö ser farliga ut, liksom Linköping och kanske även Tyresö. Vi (Umeå) hoppas ju på att vi kan få en bättre placering än fjolårets, då vi kom sjua. Vi ska diskutera upplägget nu.

Publiken har svikit damfotbollen de senaste åren, vad beror det på?

– Det krävs mer arbete i föreningarna, bättre marknadsföring. Men vi har också märkt att det är väldigt viktigt hur landslaget presterar, det har varit några år när det inte gått så bra och det märks även på de svenska arenorna. Men den trupp vi har nu tror jag kan få till det, det är ju VM i sommar. Här finns de mer erfarna som Therese Sjögren, Lotta Schelin och Caroline Seger som kan vara en trygghet för de yngre spelarna.

Har du någon kontakt med din gamla lagkamrat i Umeå IK Marta da Silva?
– Vi träffades faktiskt nyligen på träningsläger i Brasilien, och det var jätte­roligt, men det blir ju inte så ofta. Men när man spelat ihop i fem år som vi gjort och delat så mycket så har man alltid varandra kvar, även om det kan gå lång tid mellan gångerna man ses.

Har du några favoritspelare på elitnivå?

– Ja bland damerna är det ju Marta, och bland herrarna Messi i Barcelona. De är väldigt speciella båda två.

Nyligen kom Anton Hysén i Göteborgs­laget Utsikten ut som homosexuell. Hur ser du på debatten som varit kring fotbollsspelares sexuella läggning, både i Sverige och utomlands?

– Folk har väl olika läggning inom fotboll som alla andra sporter och områden. Det är lite öppnare nu och det är bra, att man kan få vara den man är och stå för det. Det var väldigt starkt av Anton Hysén, jag hoppas och tror att han blir en förebild för många, för det här handlar om att våga stå för vem man är som människa på alla möjliga sätt.

Detta har hänt

SVT sänder på söndagarna tredje säsongen av »Mästarnas Mästare«, där tidigare elitidrottsmän och kvinnor möts och tävlar mot varandra i olika grenar. I årets upplaga deltar bland andra boxaren George Scott, racerföraren Kenny Bräck, seniora löparen Evy Palm, slalomgiganten Ingemar Stenmark och fotbollsstjärnan Hanna Ljungberg. Anfallsspelaren Ljungberg, född 1979, som bland annat belönades med Diamantbollen 2002, slutade spela 2009 på grund av envisa skador.