Redaktionsbloggen

Almedalen i mobilen – andra sommaren

Det blir en almedalsapp i år igen. Och den blir snabbare, snyggare och smartare.

Till förra årets almedalsvecka testade vi att göra något som ingen annan gjort tidigare. Vi gjorde hela kalendariet tillgängligt i mobilen. Istället för att bläddra i en katalog kunde man för första gången kolla upp evenemang direkt i sin telefon.

För att vara ett pionjärprojekt blev det väldigt lyckat och vi fick stor uppskattning av de tusentals användarna.

Vi fick också mycket respons kring vad som var bra och kring vad som kunde bli bättre. Respons som vi tagit fasta på när vi utvecklat årets almedalsapp.

Den viktigaste förbättringen i årets app är hastigheten. Alla som var på almedalsveckan förra året minns att Visbys mobilnät inte var helt dimensionerat för att klara anstormningen av snacksaliga fastlänningar. Ibland var det till och med svårt att koppla upp ett vanligt samtal, och detta drabbade så klart även vår almedalsapp.

I år hoppas vi att mobilnäten är bättre rustade. Men vi gör mer än hoppas. Vi gör almedalsappens laddningar smartare. Detta innebär att appen hämtar data i många små bitar istället för få stora. På så sätt blir väntetiderna kortare och belastningen på näten mindre. Dessutom testar vi lokal mellanlagring som vi hoppas ska göra appen ännu snabbare.

Förra året var det några hundra personer som registrerade en användare för att kunna spara evenemang i en favoritlista. Förvisso en i sammanhanget hög siffra, men vi vet att det kan bli fler om vi gör det enklare.

Därför behöver man i år inte registrera sig för att bygga favoritlistor. Det räcker med att du loggar in med ditt facebook-konto och godkänner att almedalsappen får se din facebookprofil.

Barhäng och karaokekvällar kan ju vara minst lika roliga som ett ekonomiskpolitiskt seminarium. För att du ska få koll på vad, utöver det officiella programmet, som händer nere på byn visar appen upp facebook-evenemang i Visby som folk du känner tänkt gå på.

Vi har även utvecklat kartfunktionen för att göra det ännu lättare att hitta rätt bland seminarielokalerna. Men en sak som inte har förändrats från förra året är den smidiga filtreringen av evenemang baserat på arrangör, ämnesområde, tid och plats.

Förra året valde vi att släppa appen exklusivt som en mobilsajt tillgänglig via mobilens webbläsare. Man kommer även i år kunna använda appen och alla grundläggande funktioner genom att helt enkelt peka webbläsaren till almedalen.fokus.se, men man kommer dessutom, förutsatt att appen blir godkänd, att kunna ladda ned den i Appstore.

iOS-versionen, specialgjord för iPhone, iPod och iPad kommer att ha en del extrafunktioner. Framförallt kretsar den kring en superbra kart-vy. Men mer om det senare.

Om någon där ute har fler förslag på vad som bör finnas i årets app så är det inte för sent för att komma med dem, vi tar tacksamt emot alla idéer.

Almedalsappen finns i appstore

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera