Mullvad med ­attitydproblem?

Text: Anders Billing

Med skräckblandad förväntan drar jag i gång trailern.

Dov musik. Ett kontorsrum, kallt ljussatt med en inredning i utbrända jordfärger. På ett jakaranda­skrivbord en 1970-talstelefon. På var sin sida av bordet, två män i tredelad kostym.

Och så berättarrösten, djup och släpig.

»There is a mole, right at the top of the Circussss.«

Aaargh! Jag stänger av, det är för plågsamt. Vad har Tomas Alfredson gjort? Vad är det här för film?

Klickar i gång igen, med ena ögat stängt. Det andra kisande. Klipp efter klipp med samma dramatiska musik. Samma dramatiska röst. ­Colin Firth, Gary Oldman, John Hurt. Den manliga brittiska skådespelareliten flimrar förbi. Ihop med bland andra David »Lasermannen« Dencik.

Det är hårdkokt och snyggt paketerat. Men helhetsintrycket av trailern till Alfredsons filmatisering av John le Carrés klassiska spionroman »Tinker, Tailer, Soldier, Spy« är ändå nedslående. Pretentiöst­ och uppblåst. Och framför­allt, all den smakfulla mildhet som fanns i BBC:s första inspelning av romanen från 1970-talet verkar helt försvunnen.

Allt ovan är naturligtvis en total över­reaktion från min sida. Omöjligen kan man analysera en film genom att titta på en trailer på en minut. Världspremiären sker ju först på måndag, under filmfestivalen i Venedig. Och ytterst få i filmvärlden har sett helheten än.

Dessutom har ju faktiskt Le Carré själv sagt att han tycker filmen är bra.

Så jag får nog stilla mina första impulser och hålla igen omdömet tills jag faktiskt också har sett filmen. Egentligen kan den ju inte vara dålig. Med den historien i botten, den regissören och de skådespelarna.

Problemet är vad Alfredson har att tävla emot. År 1979 spelade BBC in sju entimmesavsnitt av historien om mullvaden, den ryska spionen i toppen av den brittiska underrättelsetjänsten MI6 (av le Carré kallad The Circus). Serien blev tv-historia. Alec Guinness gestaltning av ­romanens huvudperson, den gamle spion­chefen George Smiley, var helt enkelt magnifik. Den tystlåtne, rundlätte och mycket moraliske antihjälten var själva kärnan till framgången för Le Carrés bokserie. Guinness fångade Smiley på kornet.

I Tomas Alfredsons film spelar Gary Oldman George Smiley. En lysande skådis, men … Smiley? Gary – psykopat­mördande polis i »Leon« – Oldman. Gary – »Dracula« – Oldman? I trailern ser den nye spionjägaren mycket riktigt ut som att han snarare vill begrava hörntänderna i halsen på mullvaden, än att låta sin intellektuella förmåga att inse människors svaghet göra jobbet.

Nu hoppas jag bara att trailern ljuger, och att det går att lita på Le Carrés eget omdöme. Att filmen i sin helhet åtminstone innehåller en skärva av den lågmäldhet som gjorde BBC-serien till ett sådant mästerverk.

»Tinker, Tailor, Soldier, Spy« har Sverigepremiär den 25 december. Tills dess: beställ BBC-boxen på nätet. Nu finns en utgåva som även innehåller uppföljaren »Smiley’s People«.