Cancerskandalen på Sahlgrenska växer

Text:

Just nu håller en av Sveriges största vårdskandaler på att rullas upp. Och det är inte Carema jag syftar på. Den 18 maj i år hölls en presskonferens på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg där chefläkare Mats Tullberg tillkännagav att en pensionerad patolog som jobbat extra på sjukhuset missbedömt 27 hudcancerprover. Patologen hade bedömt dem som ofarliga när de i själva verket visade tecken på förstadie till cancer, eller i vissa fall fullt utvecklad cancer. Sedan dess har skandalen växt sig allt större och obehagligare.

De 2 500 prover som patologen bedömt som ofarliga under de senaste fem åren skickades till Storbritannien för eftergranskning. Löpande rapporter har kommit från de brittiska experterna. I september ökande antalet missade cancerdiagnoser till 58 stycken. Två månader senare var det 117. Idag kom beskedet att ytterligare 31 prover var felbedömda.

148 lugnande provsvar har meddelats till oroliga patienter. Patienter som nu får beskedet att de faktiskt hade cancer. Cancer som nu kan ha spridits under upp till fem år. Hittills har en av dem avlidit.

Imorgon kommer nya numret av Fokus ut. Där kan ni läsa om problemen inom den svenska patologin som varit kända i åratal, och ni får historien bakom cancerskandalen på Sahlgrenska. Kanske hade den kunnat förhindras för flera år sedan.