Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

Jonas Paulsson

Fem frågor

»Kött är gott«

Rött kött och charkprodukter ökar risken för cancer, enligt en sammanställning som DN har gjort. Varje år äter en genomsnittlig svensk 85 kilo kött. Jonas Paulsson är miljöpartistisk politiker i Täby och initiativtagare till det svenska »Köttfri måndag«- nätverket.

Rött kött ökar risken för cancer. Gör det »Köttfri måndag«-nätverkets kamp enklare?

– Kanske, men vi har känt till det här i flera år. Det är anmärkningsvärt att Livsmedelsverket inte tar hänsyn till detta. Jag vill att kostråden ska flyttas över till någon som inte har så stark anknytning till livsmedelsindustrin, kanske Folkhälsoinstitutet eller Socialstyrelsen.

Ni vill att kommuner och landsting inför köttfria dagar. Varför ska politiker bestämma över människors matvanor?

– En rapport från Naturvårdsverket konstaterar att vi konsumenter är obenägna att ta hänsyn till gemensamma nyttigheter, exempelvis klimat, men även hälsa. I dag vältras kostnaderna över på staten. Vi vill att det ska tas av konsumenten. Precis som vi har konsumtionsskatt på ­tobak ska vi ha det på animaliska produkter.

Vi befinner oss mitt i en köttrend. Korvstoppning är den nya surdegen och restauranger landet över satsar på kött. Hur ska ni lyckas vända den trenden?

– Jag ser andra trender. Runt om i Sverige lägger medborgare egna förslag i kommuner och skolor om att införa köttfria dagar.

Om det finns en annan trend som du säger, varför ökar köttkonsumtionen?

– Kött är gott. Man föreställer sig att attitydförändringar kommer före beteendeförändringar, men det är tvärtom. Vi behöver politiska beslut. Det häftigaste exemplet var 1965 när femtio procent av svenskarna var för rätten att misshandla sina barn. Riksdagen införde ändå ett förbud mot aga. På 90-talet var tio procent av svenskarna positiva.

»Köttfri måndag«-nätverket blev utnämnt till Sveriges 62:a mest maktlösa av Aftonbladet Kultur förra veckan. Känner du dig maktlös?

– Ja. Köttkonsumtionen ökar och allt jag har att förlita mig på är yttrandefriheten. Men jag hamnade på plats 46 på Miljöaktuellts lista över Sveriges mest miljömäktigaste.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera