»Får de god mat sitter de extra länge tillsammans«

Text:

Bild: svenska fotbollförbundet

Vad måste en idrottsman/kvinna på toppnivå få i sig?

– Eftersom de förbränner mycket måste de äta var fjärde timme. Efter varje träning och match måste nya muskelfibrer byggas upp och det innebär att proteiner blir extra viktiga. Överhuvudtaget så är råvaran det viktigaste – det ska vara äkta vara. Kycklingen ska ha gått ute länge och brödet ska vara av bra kvalitet och innehålla mycket mineraler. Drycken framför andra är vatten. I Kiev (där landslaget spelar gruppspel i EM) kör vi buteljerat – vi vågar inget annat – som vi har beställt för flera månader sedan. Men maten är också ett socialt kitt för spelarna. Får de god mat sitter de extra länge tillsammans.

Vilka är favoriträtterna?

– Det är en gammal myt att fotbollsspelare bara gillar pasta och köttfärssås. Detta är grabbar som har möjlighet att äta riktigt god mat, så de har höga krav.

De är kräsna alltså. Ratar de något?

– Absolut inte! De har så mycket att välja på så de hittar alltid något. Förutom huvudrätterna har vi ett jättebord med bland annat sallader, soppor och bröd.

Hur har synen på kost och idrott förändrats?

– Erik Hamrén (förbundskapten) anser att kosten är jätteviktig och det budskapet har alla spelare uppfattat. Vi ser att med bra kost får vi färre skador och positiva spelare som orkar i nittio minuter. Alla spelare testas – till exempel underhudsfett och vätska i kroppen – och utifrån dessa tester ger jag dem råd och tips på hur de kan äta för att må bra. Rasmus Elm (tidigare i Kalmar, nu i AZ Alkmaar) är extra intresserad av kost, liksom Olof Mellberg (AIK, Aston Villa, Juventus och nu Olympiacos). Olof är för övrigt väldigt förtjust i grekiska sallader som därför alltid finns på våra måltider.

Får du vara med och lattja på träningarna?

– Inte med boll men jag ser till att alla spelare får dricka var 13–14:e minut.