Så svarar en moderat

Text:

Bild: scanpix

Världens första radioprogram sändes på julafton 1906. Samma år röstade det nybildade allmänna valmansförbundet nej till allmän rösträtt. Sedan dess har allmänna valmansförbundet blivit högerns riksorganisation, som blivit högerpartiet, som blivit moderata samlingspartiet och numera kallar sig nya moderaterna.

Men än har de inte klurat ut det här med hur man hanterar en intervjusituation.

Försöken har varit många. Tobias Billström som upprepar samma svar om och om igen. Sten Tolgfors som gömmer sig bakom powerpoint-bilder. Regina Kevius som läser svaren innantill. Sofia Arkelsten som tänjer på sanningen och sedan tar tillbaka påståendena.

De senaste dagarna har radio-lyssnarna fått uppleva två nya strategier. Det gick sådär. Först försvarsminister Karin Enström som efter en halvtimme i »Ekots lördagsintervju« varken kunde säga om Saudiarabien var en diktatur eller om Sverige var en demokrati.

»Nej, försvarsministerns svar i Ekots lördagsintervju duger inte. I alla fall inte för oss väljare som är normalbegåvade«, twittrade moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson efteråt.

Sedan var det socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som i en intervju i »P1-morgon« om regeringens statistik över utförsäkrade gick efter taktiken anfall-är-bästa-försvar och helt sonika började debattera med reportern i direktsändning.

Vilket för tankarna till Carl Bildt. Mannen som fick journalisträven Björn Häger att ändra titeln på första kapitlet i sin bok »Intervjuteknik« från »Konsten att intervjua såphala makthavare« till »Konsten att intervjua Carl Bildt«. Efter denna vecka har han moderater så det räcker för att döpa om alla tjugo kapitel.